Fogyasztóvédelmi világnap – tudatos fogyasztás, tudatos vásárlás

2021-03-13 | Budaörs
A fogyasztóvédelmi világnapot 1983 óta tartják világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot foglalta össze. Ezek: jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez

Az évek során ezek száma nyolcra növekedett: meghallgatás, kártérítés, oktatás, egészséges környezet. Ezek alapján alakította ki működését a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International) illetve az egyes országok saját fogyasztóvédelmi hivatalai is.

A világnapot a ’80-as évek óta egyre több országban ünneplik, a fogyasztóvédelem és a fogyasztói jogok témája mellett minden évben egy-egy téma köré szervezik az ünnepnaphoz kapcsolódó kampányt és rendezvényeket.

Ki mit vesz, úgy arat. – így írták át az ismert közmondást. De még jobb, ha a vásárló nem is vesz túl sok mindent, csak amire valóban szüksége van.

A tudatos fogyasztás, a tudatos vásárlás mindannyiunk közös érdeke. A kiszolgáltatott helyzetű fogyasztónak mára már kormányzati szintű döntések, hatósági fellépés, civil fogyasztóvédelmi szervezetek sokasága biztosítja azt, hogy a lehető legkevesebb érdeksérelem érje. Ennek ellenére a fogyasztóknak arra kellene törekedniük, hogy előre felkészülten, tudatosan járjanak el vásárlás előtt, közben és utána.

A klasszikus fogyasztóvédelem szerint tudatos vásárló az, aki nem hagyja, hogy átverjék. Aki tisztában van fogyasztói jogaival, és él is velük. Aki tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki, illetve olyan fogyasztói döntéseket próbál hozni, amelyekkel nem csak ő jár jól, hanem a világ is.

Nézzük meg a tudatos vásárló 12 pontját.

1. Egyél kevesebb húst és tejterméket, mivel az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés.

2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.

3. Igyál csapvizet. Nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.

4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk

.5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit és a fűtést.

6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat.

7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel.

8. Nyaralj itthon. Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.

9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?

10. Ha elromlott: javíttasd.

11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni a vásárlásra csábításnak.

12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed. (Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.)

+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezdd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.

Még hozzátehetjük: Részesítsd előnyben a szezonális termékeket! Vásárolj jó minőséget, amiről azt is tudod, nem gyerekek szőtték-fonták két fillérért! Mondj nemet a gyermekmunkára, a kizsákmányolásukra! Ha valami elromlott és javítható, hozasd rendbe, így kevesebb szemetet termelsz. Csak akkor vegyél meg egy kütyüt, ha elengedhetetlen a munkádhoz, ha tönkrement, a megfelelő helyre dobd!

Jól tesszük, ha figyelünk mindezekre is:.

-Vizsgáljuk meg az áru címkéjét, leírását!

Egy termék leírása alapján könnyen eldönthető, hogy olyan árucikkel van-e dolgunk, ami tömegtermelésben, gyakran a munkaerő kizsákmányolásával készült.

-Keressük a fair termékeket!  

Aki rászánja az időt, hamar megtalálja azokat a gyártókat, forgalmazókat, melyek a tisztességen alapuló szabad kereskedelem szellemében működnek.

-Vásárlás, az utolsó opció .

Mielőtt bármit megvásárolnánk, gondoljunk végig minden lehetséges megoldást arra vonatkozóan, hogy a vásárlást elkerülhessük.

Forrás: internet

s.k.

Megosztás