„Grüß Gott” – Budaörser Oktoberfest volt a Heimatmuseumban

2019-09-24 | Budaörs
A BNNÖ Közmeghallgatásáról és az Oktoberfestről Dr.Gajdos-Frank Katalin számolt be olvasóinknak.

Az Oktoberfest története – összehasonlítva őseink, a budaörsi német nemzetiség történetével – viszonylag rövid: először 1810 októberében rendezték meg azért, mert Lajos herceg (a későbbi bajor I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt és meghívta München egész városát erre az ünnepre. Ennyi ember számára a müncheni városfal melletti 42 hektáros terület volt csak megfelelő, azóta tartják ott az Oktoberfestet illetve nevezik ezt a területet Theresienwiese-nek (Terézia-mezőnek). Mivel gyakran hideg az október, 1872 óta szeptemberben kezdődik a híres Oktoberfest, de utolsó napja mindig októberi hétvége. Az idei müncheni Oktoberfest 2019. szeptember 21-én nyitotta ki kapuit.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata (BNNÖ) igazodva müncheni barátaihoz – és egyben egy nappal beelőzve őket – 2019. szeptember 20-án, pénteken tartotta Oktoberfest programját a Heimatmuseum gyönyörűen kialakított kertjében, Budaörs Város Önkormányzata támogatásával. A sörünnep előtt, a BNNÖ (valószínűleg) utolsó ülése után, 16 órától Közmeghallgatást tartott, ahová sokan eljöttek és sok pozitív gondolattal, valamint építő kérdéssel gazdagították azt az egy órát. Steinhauser Klára számos egykor sikeres budaörsit említett (pl. Müller Györgyöt, Clementis Lászlót, Wéber Mihályt), akikkel a BNNÖ-nek érdemes a jövőben foglalkoznia, valamint a József Attila utca és Petőfi utca kereszteződésében található régi Bildstock sorsáról beszélt. Szmuda István és Bencze Mária a régi lányiskolával kapcsolatban kérdezett, dr. Róth Henrik a német nyelvoktatásról érdeklődött (és segítő szándékáról beszélt), majd Michelberger Mátyás és Szmuda István a Kőhegyi kápolnához vezető útról, illetve az egyházzal való kapcsolattartás nehézségeiről beszélt. Ritter Imre a 2019. évi választásokról mondta el a legfontosabb információkat, Molnár Vilmos pedig a budaörsi HÉV történetéhez javasolt további kiadványok megjelentetését. Zengl Ágnes a „Sváb passió” című film évfordulóját említette, amivel – egy ÉMNÖSZ pályázat segítségével – a következő BNNÖ testület foglalkozni fog – várhatóan egy erre méltó rendezvény formájában. Boros György BNNÖ elnök a végén megköszönte mindenkinek, hogy ilyen nagy számban részt vettek a Közmeghallgatáson.

A 17 órától kezdődő BNNÖ Oktoberfest – amely egy ingyenesen látogatható nyílt rendezvény volt – vidáman kezdődött: tökéletes, napsütéses 20 fokban kezdte el játszani a sváb talpalávalót a solymári Zwickl Kapelle. Voltak olyan táncos lábú résztvevők, akik azonnal a „táncparkettre” – a szaletli alatti, közel 60 négyzetméteres „tánctérre” – siettek. Az Oktoberfesttel egyidőben, a kert hátsó traktusában – a Kindermuseum és a fűszerkert szomszédságában – a Heimatmuseum „Játszókuckójára” siettek a gyerekek. Simon Anett múzeumpedagógus segítségével festettek, ragasztottak, színeztek és egy játékos múzeumi nyomozáson vehettek részt – és persze sokat szaladgáltak a pázsitos múzeumkertben. A szülők, nagyszülők ez alatt megkóstolhatták az Oktoberfest bajor sörkülönlegességeit, a Franziskaner búza-, ill. HB lager csapolt söröket. A hangulatos kezdés – zene, tánc, gyerekprogram, sörözés – mellett megható szavakkal köszönte meg Boros György BNNÖ elnök társainak, a BNNÖ képviselőknek és az őket segítő Heimatmuseum munkatársaknak az elmúlt, sikeres 5 évet, majd bemutatkoztak a 2019. évi választások budaörsi német nemzetiségi képviselő jelöltjei, Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő, valamint a jelölő szervezet, az ÉMNÖSZ elnöke segítségével és támogatásával. Budaörs Helyi Választási Bizottsága – az általa sorsolt sorrendben – 8 főt: Michelberger Katalint, Gajdos-Frank Katalint, Gallai Gergely Emánuelt, dr. Róth Henriket, Michelberger Mátyást, Boros Györgyöt, Till Zsoltot és Boróczki-Pittler Máriát az ÉMNÖSZ (Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület) jelölő szervezet német települési nemzetiségi képviselő jelöltjeként nyilvántartásba vette Budaörs településen a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. október 13. napjára kitűzött választásán. Itt – a települési német nemzetiségi önkormányzat esetében – 5 jelöltre szavazhat majd a választópolgár.

A BNNÖ Oktoberfest programja szeptember 20-án a Heimatmuseum színes, hangulatos kertjében elsősorban a kiváló sörökről, az együtt töltött időről, vidámságról szólt – egészen zárásig. Sokan eljöttek Budaörsről – örömmel fogadtuk Ritter Imre parlamenti képviselő úr mellett Wittinghoff Tamás Polgármester urat, a Lyra Dalkör és a budaörsi Asszonykör (Frauenkreis) lelkes tagjait, a 2019-es választások német nemzetiségi képviselő jelöltjeit, Budaörs város számos egyesületének és intézményének vezetőjét, valamint sok olyan lokálpatriótát, aki szívén viseli a budaörsi német nemzetiség kultúráját, mint például Tóth Györgyné Bencze Mária, Udvarnoky-Komjád Margit, Németh Magdolna, Herendi Mónika, Dr. Czuczor Gergely vagy Molnár Vilmos. Azt hiszem, minden résztvevő megfogadta erre a néhány kellemesen eltöltött közös órára a müncheni Oktoberfest igaz érvényű mondását, miszerint „Liaba an Bauch vom saufa, ois an Buckl vom arbatn.“ (bajorul), azaz „inkább egy pocak a sörtől, mint púp a hátamon a munkától….”

Dr. Gajdos-Frank Katalin

igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum

fotó:wein

Megosztás