Hamarosan megérkezik a három ác

2021-05-11 | Budaörs
Pongrác, Szervác és Bonifác vértanúkat fagyosszentekként tartják számon. Névnapjuk május 12, 13,14-re esik. Életükben annyi a közös szál, hogy mindhárman a 4. században szenvedtek vértanúhalált a hitükért. Szent Orbán, az utolsó fagyosszent, a szőlősgazdák patrónusa. Névnapja, 25-e után már nem feltételezhető a fagy.

Kik is voltak ők? Pongrác ókeresztény vértanú (†304), Szervác püspök (†384), Bonifác (†303) szintén mártír volt. E három jámbor szent igazán nem tehet róla, hogy névnapjuk épp e rosszhírű napokra esik. Dél-Németországban „Eismänner” (jégemberek) néven ismeretesek, Észak-Németországban „Die drei gestrengen Herrn” (a három rideg nagyúr) ünnepélyesebb titulust kapták.

A régi monda szerint e szentek úgy fagytak halálra, hogy nyomorult betegeket a saját ruhájukkal takargattak. A betegek életben maradtak, ők azonban belehaltak a hirtelen támadt hidegbe.  A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között ugyan nincs összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Az ország különböző tájain különböző hiedelmek, történetek kapcsolódnak a fagyosszentekhez.

Aztán ott van még az utolsó fagyosszent, május 25-én, Orbán napja.

Szent Orbán pápa német származású szent. A szőlő, szőlőművesek, kocsmárosok védőszentje. Európában a középkortól kezdve fohászkodnak a szőlősgazdák a májusi fagyok idején Szent Orbánhoz, hogy járjon közben az időjárást is ügyelő Seregek Uránál: kérjen kedvező időt, hogy ne károsodjanak a virágba boruló új hajtások, a szorgalmas munka őszre gazdag szüretet hozhasson. I. Orbán pápa 222-ben lett a katolikus egyház feje és 230-ban szenvedett vértanúhalált. Szent Péter apostolnak a 17. utóda volt a római püspöki székben.

Ebben az időben betörő fagyok nagy kárt tudnak tenni a szőlőskertekben. Olyankor mondták a gazdák: „a fagyosszentek megszüreteltek”.

A népi megfigyelések szerint ilyentájt az időjárás hirtelen hűvösre fordul, sokszor még fagy is kialakul, amely a rügyeket, virágokat és a termést is tönkreteheti.

Regulák:

. Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz!

  • Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!
  • Ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.
  • Ha ilyenkor nagy a hideg, az ősz is hosszú lesz.

A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul. A májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg a lehűlést. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok. Egyesek szerint a fagyosszentek idején Északnyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. Ebben az időszakban a lehűlést nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

Egy 1897-es naptárban ez a versike maradt fenn:

Három a magyar igazság, régi példa szó,
Háromszor iszik a magyar, hejje,hujja,hó!
Mikor örül, mikor búsul, mikor szomjuzik,
Mindig iszik, míg a temetőbe nem viszik.
Szervácz, Pongrácz és Bonifácz,
Mind a három május hóban üli névnapját.
Hogy az ördög vitte vón el minden ősapját.
Legalább a szegény magyar nem búsulna most,
Hogy elvisznek minden termést: búzát, zabot, rozst.

(részlet)

Az óvatos kertészkedők csak a fagyosszentek elmúltával ültetik ki az uborkát, babot, a paprika – és a paradicsom palántákat. Fagyveszély esetén tűzgyújtással, füstöléssel óvják meg a gyümölcsösöket.

A közeli Etyeken áll egy Szent Orbán szobor a határban. Ha bő termés volt abban az évben, akkor szőlővel töltötték meg a puttonyát, ha elfagyott a termés, akkor trágyát tettek bele.

Ágh István olyan szépen, hozzáértően írt a szőlőről az Üres bölcsőnk járása című könyvében: „ S elkezdődik a gondos, kényes munka kívül a pincén, ami csak a csecsemőápoláshoz hasonlítható. Kapálás, kötözés, permetezés. És milyen furcsa, a legjobb fajták a legkényesebbek. A novaszőlőt meg az otellót nem éri kár, de az Ottonel muskotály, rizlingszilváni, Kocsis Irma, leányka, piros tramini, ezerjó, Ezeréves Magyarország emléke, piros szlankamenka, olaszrizling, furmint, hárslevelű, csabagyöngye, Szőlőkertek Királynője, Pannónia kincse, Gloria Hungariae, Csiri-csuri, Afuz Ali könnyen lefagyhat májusban, a fagyosszentek táján”.

Bízzunk benne, hogy a három –ác kegyes lesz a mezõgazdasággal, a kertészkedőkkel!

s.k.

Megosztás