Hogy szavazhatunk 2022. április 3-án?

2022-03-31 | Budaörs
Budaörsre vonatkozó aktuális adatokat is megadunk. Vigyázat! A budaörsi önkormányzat honlapján lévő információ nem aktualizált, téves információkat tartalmaz!

Magyarországon egyfordulós választási rendszer van, tehát a köztársasági elnök által kitűzött napon dől el a 199 fős parlament összetétele. A képviselők mandátuma négy évre szól, de erről lemondhatnak, illetve összeférhetetlenség esetén megfoszthatók a mandátumuktól.

A választópolgárok 2022-ben, személyazonosságuk igazolása után, összesen három szavazólapot kapnak: az egyik szavazólapon a hat országos listát állító párt egyikére, vagy ha nemzetiségi választópolgárként vetette magát névjegyzékbe, akkor nemzetiségi listára, a másikon egyéni választókerületi képviselőjükre, a harmadikon pedig a népszavazási kérdésekben voksolhatnak.

Az országos pártlistán 93 képviselői mandátum múlik.

A nemzetiségi jelöltek, amennyiben kellő számú szavazatot gyűjtenek, a 93 listás helyből osztanak ki nekik kedvezményes mandátumot. Ilyen eddig csak 2018-ban történt, amikor a német nemzetiségi lista elegendő szavazatot gyűjtött, így a pártlistára leadott voksok alapján 92 képviselői helyet osztottak ki. A német nemzetiség parlamenti képviselője jelenleg Ritter Imre.
A nemzetiségi névjegyzékben szereplő budaörsiek száma, országgyűlési választásra kiterjedően, ITT látható.

Ezenfelül, a rendszerváltás óta elsőként az országgyűlési választással egy időben országos népszavazást is tartanak. A kérdésekről ITT számoltunk be.

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

A budaörsiek választókerülete, Pest megye 02. egyéni jelöltjei:

Magyarországon 106 egyéni választókerület van, így ennyi képviselői hely múlik a helyi jelöltekre leadott voksokon.

Ki és hogyan szavazhat?

Szavazni a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség. A koronavírus-járvány miatt a kormány meghosszabbította a 2020. március 11-e után lejárt okmányok érvényességét, így a voksoláson ezekkel is részt lehet venni.

Akinek 2020. március 11-e előtt járt le az okmánya, akár a szavazás napján is igényelhet újat a kormányablakokban és az okmányirodákban.

Helyszínek, külképviseleti szavazás, átjelentkezés, mozgóurna

A választásokon való részvétel helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e a választó magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat.

A Választás.hu oldalán található szavazóhelyiség-kereső segítségével ön is pillanatok alatt megkeresheti, melyik szavazókörben szavazhat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (például a határon túli magyarok) pártlistára voksolhatnak, továbbá számukra elérhető a levélszavazás lehetősége, amihez előzetesen regisztrálhattak.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a külképviseleteken adhatják le szavazatukat, amit szintén előzetes regisztráció kellett megelőzzön. Ők a pártlista mellett állandó lakcímüknek megfelelően, egyéni jelöltre is szavazhatnak.

Másik szavazókörbe március 25-ig lehetett átjelentkezni. Az ezt kérelmező ott is az állandó lakhelye szerinti jelöltre szavazhat. Az átjelentkezést visszavonni személyesen vagy online azonosítással április 1-ig lehet még.

Továbbá igényelhető mozgóurna is azon választópolgár számára, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt korlátozott. A mozgóurnás szavazást előzetes igénylés előzi meg.

A fentebb vázolt négy esetben a regisztráció nem csupán az országgyűlési választásra, hanem az országos népszavazásra is automatikusan vonatkozik.

Szavazni 2022. április 3-án reggel 6 órától 19 óráig lehet.

Azok, akik 19 órakor még sorban állnak, szavazhatnak, de ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja a voksolást. Azok, akik 19 óra után érkeznek, már nem szavazhatnak.

(Több forrás: internet)

SzK

 

Megosztás