Így készült a betlehem

2021-12-16 | Budaörs
Nagyon megörültem, amikor a Heimatmuseumban a Betlehemes Jászolkészítő Verseny kiállításán az egyik szép munka alatt az unokám nevét olvastam. Az alkotás folyamatáról megkérdeztem a felkészítő tanárt, Bayer Attiláné Hajni „nénit”.

Az első Betlehemes Jászolkészítő Versenyt Nagyné Kántor Éva, a Mindszenty Iskola tanárnője álmodta meg és szervezte. Az ő emlékére azóta is minden esztendőben újra nekiállnak az ügyes gyerekkezek, hogy megalkossák a szebbnél-szebb betlehemeket.

-Nagyné Kántor Évát 1981-ben ismertem meg, azóta tanítok az 1. Sz. Általános Iskolában. – emlékezett Hajnalka – Kollégák voltunk, több németes osztályban tanítottunk. Én kezdtem az alsó tagozaton, ő pedig folytatta a felsőben, illetve a nagyobbik lányomat tanította is. Szerény, kedves, mosolygós személyisége, rendkívüli segítőkészsége és határtalan gyermek központúsága miatt nagyon sokan szerettük. A német oktatásban élen járt, és mivel nekem is német gyökereim vannak Budaörsön, ezért is közel álltunk egymáshoz.

A Kántor Éva Betlehemi Jászolkészítő Emlékversenyre már több alkalommal beneveztem az aktuális osztályomat. Az idei év rendhagyó volt, mert a jelenlegi járványhelyzet miatt nem a Mindszenty iskolában készítették a gyerekek az alkotásokat, hanem otthon vagy az iskolában, és a kész betlehemeket a Heimatmuseumba vittük be. A versenykiírásban az szerepelt, hogy kizárólag természetes anyagok felhasználásával dolgozzanak a diákok.

Mivel az osztályban sok kreatív, ügyes kezű, igényes gyerek jár, és már felnőttek ehhez a feladathoz, ezért idén is meghirdettem a versenyt.

A közös beszélgetések alapján tapasztaltam, hogy a régi karácsonyi hagyományok megőrzése minden családban jelen van, a gyerekek tájékozottak és befogadóak a hagyományok ápolása iránt. Beszélgetésekkel, közös karácsonyi énekekkel hangolódtunk a versenyre.  

Nagyon lelkesek voltak, mert rögtön három csapat is jelentkezett az osztályból. A szünetekben ötleteltek, beszélgettek, tervezgettek, majd kiosztották a feladatokat. Az egyik kislány hozta a fa alapot, egy másik gyerek bambusszal és szalmával állított be, a harmadik szamarat, angyalt készített, a negyedik megcsinálta a pásztorokat és a királyokat, elkészült Mária, József és a kis Jézus. Egy hétig dolgoztak együtt az osztályteremben, feláldozták a szüneteket, rajz és technika órát, napköziben a szabad időt. Legutolsó munkafázisban a tetőt is elkészítették. Ez után már csak finomítottak, szépítgettek. 

Nagy volt az egyetértés köztük, mindent meg tudtak beszélni egymással. Jó hangulatban dolgoztak, élvezték a közös munkát! 

Pedagógusként jó volt kívülről látni ezt az összhangot, büszkén szemlélhettem őket a közös barkácsolásuk során.

Különösen büszke vagyok rájuk, mert az egész betlehem abszolút gyerek munka volt. Nem segített nekik senki, az iskolában dolgoztak, és  a munka egész folyamatát végig nézhettem. 

Az eredményhirdetésen nem tudott mindenki részt venni, de akik ott voltak a szüleikkel, azok nagyon boldogan fogadták a Legszebb kivitelezés kategóriában az 1. helyet, melyet az 1. Számú Általános Iskola 3.b osztálya szerezte meg. Tagjai: Vörös Borbála, Varga Lili, Kelle Nóra, Kiss-Horváth Vanda, Oláh Gréta, Baticz Kata. Felkészítő tanáruk: jómagam, Bayer Attiláné.

Megemlítem a másik két csapatot is az osztályból, mert a Legzöldebb alkotás kategóriában 2. helyen és a Jókedvre derít kategóriában szintén 2. helyen szerepelt, és rájuk is büszke vagyok!

A szép ajándékokat boldogan fogadták a gyerekek és azt nyilatkozták, hogy jövő évben is szívesen indulnak majd.

A zsüri tagjai: Gulyás Boglárka, dr. Gajdos-Frank Katalin és Márkus Judit voltak.

Gratulálunk!

s.k.

Megosztás