Kihirdette 2023/24-es évadát a Budaörsi Latinovits Színház!

2023-05-19 | Budaörs
Örömteli, hogy a Latinovits Színház tizenkét fős társulata következő szezonban is változatlan összetételben folytatja a munkát a budaörsi teátrumban.

Hat új bemutatóval – köztük egy ifjúsági és egy babaszínházi előadással – készül a 2023/24-es évadra a Budaörsi Latinovits Színház, amelynek vezetője, a néhány héttel ezelőtt újabb öt évre kinevezett Berzsenyi Bellaagh Ádám ezúttal is neves, nagy szakmai presztízsű rendezőknek adott felkérést egy-egy előadás megvalósítására. A célja most is az volt, hasonlóan a korábbi évadokhoz, hogy olyan új és visszatérő alkotókat hívjon Budaörsre, akik magától értetődően be tudnak kapcsolódni abba a kortárs társadalmi jelenségekre a színház nyelvén bátran és határozottan reflektáló műhelymunkába, amely évek óta egyre professzionálisabban és mind több szakmai eredményt felmutatva működik a Budaörsi Latinovits Színházban.

Örömteli, hogy a tizenkét fős társulat – Bohoczki Sára, Böröndi Bence, Bregyán Péter, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Mertz Tibor, Páder Petra, Spolarics Andrea, Szőts Orsi és Takács Katalin – a következő szezonban is változatlan összetételben folytatja a munkát a budaörsi teátrumban. Azonban ebben az évadban csatlakozik hozzájuk két fiatal színész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem két hallgatója, akik szakmai gyakorlatukat töltik majd Budaörsön. Az egyikük Sas Zoltán, az SZFE 2019-ben indult, Selmeczi György és Novák Eszter által vezetett zenés színész osztályában tanul, a másik pedig Juhász Vince, az SZFE szintén 2019-ben indult, Szilágyi Bálint és Zsótér Sándor vezette prózai színész osztályának negyedéves hallgatója. Mindkettőjükkel találkozhatott már a budaörsi közönség, Zoltán a Zsótér Sándor által rendezett Kurázsi és gyerekei című előadásban mutatkozott be, Vincének ugyanezen előadás mellett az Emil és a detektívek-ben is van egy kisebb szerepe.

Az új évad egy kortárs amerikai színdarabbal indul Budaörsön. A Pulitzer-díjas Annie Baker négyszereplős párkapcsolati drámáját, a John-t Böröndi Bence, Hartai Petra, Takács Katalin, valamint a vendégművészként érkező Bánsági Ildikó szereplésével láthatjuk Máté Gábor rendezésében, aki legutóbb a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban dolgozott együtt a társulattal. A John-t 2015-ben nagy sikerrel mutatták be New Yorkban, a Time és a Hollywood Reporter éves listáján is előkelő helyet kapott az évad egyik legjobb előadásaként, minden esély megvan arra tehát, hogy a budaörsi nézők is szeretik majd.

Novemberben színházunk történetében először tűzünk műsorra babaszínházi előadást. A Gömb munkacímet kapott produkciót a színház két népszerű színésze, Szőts Orsi és Fröhlich Kristóf előadásában láthatják majd a legkisebbek anyukájuk, nagymamájuk ölében ülve a Városi Ifjúsági Klubban.

A 2023-as évet egy magyar klasszikus, Molnár Ferenc Liliom-ja zárja: a csapodár körhintásfiú szerelmének és halálának történetét a Budaörsön először dolgozó Kovalik Balázs rendezésében láthatják a nézők, a címszereplő pedig nem más lesz, mint a színházba „szinte már hazajáró” Alföldi Róbert. Mellette Böröndi Bence, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Spolarics Andrea és Juhász Vince lesz látható.

A 2024-es év februárjában érkezik Tennessee Williams jól ismert remekműve, a Pulitzer-díjas A vágy villamosa Ördög Tamás rendezésében. Blanche DuBois szerepében Takács Katalint láthatják a nézők, Stanley Kowalskit pedig Rába Roland játssza majd a budaörsi előadásban, a további szerepekben Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Páder Petra, Fröhlich Kristóf és Bregyán Péter tűnik fel.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Hamlet lesz a Budaörsi Latinovits Színházban immár hatodik alkalommal rendező Alföldi Róbert értelmezésében. A címszereplőt Fröhlich Kristóf játssza majd, mellette Mertz Tibort, Pelsőczy Rékát, Szőts Orsit, Takács Katalint, Böröndi Bencét, Hartai Petrát, Chován Gábort és Sas Zoltánt láthatják majd a nézők.

Jövő májusában egy ifjúsági előadással búcsúzik a színház az évadtól, méghozzá Médeia és gyermekei archetipikus történetével, amelynek számtalan feldolgozása közül ezúttal két svéd kortárs, Suzanne Osten és Per Lysander változata kerül színre. Ez a Médeia napjaink európai, azaz kényelmesre és észszerűre fazonírozott világában játszódik, szereplői pedig Páder Petra, Chován Gábor, Szőts Orsi és Koós Boglárka lesznek. Az előadást Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezi.

A Budaörsi Latinovits Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

  • Annie Baker: John (rendező: Máté Gábor) Bemutató: 2023. október 6.)

  • Molnár Ferenc: Liliom (rendező: Kovalik Balázs) Bemutató: 2023. december 16.)

  • Gömb (munkacím) – babaszínházi előadás (Bemutató: 2023. november)

  • Tennessee Williams: A vágy villamosa (rendező: Ördög Tamás) Bemutató: 2024. február 24.)

  • William Shakespeare: Hamlet (rendező: Alföldi Róbert) Bemutató: 2024. április 20.)

  • Per Lysander-Suzanne Osten: Médea gyermekei (rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám) Bemutató: 2024. május)

 

Major Edit

Forrás:Latinovits Színház Sajtó

 

Megosztás