Látogatás a Heimatmuseumban a Teremtés hetén.

2019-10-07 | Budaörs
A szemerkélő eső ellenére szép számmal összegyűltek az érdeklődők a Heimatmuseum udvarán, ahol Lechner Judit bemutatta a múzeum gyógy-és fűszernövény kertjét.

Mint arról már beszámoltunk, Magyarországon évek óta október első napjaiban tartják a Teremtés hete elnevezésű ökumenikus programsorozatot. Erre készültek a TÖB. (Teremtésvédők Ökumenikusan Budaörsön) munkacsoport tagjai. Minden évben más a rendezvények központi gondolata, az idén a „hála és a felelősség” a téma az országszerte több helyszínen rendezett programokon. Mert hálával, megbecsüléssel tartozunk elődeinknek a felhalmozott tudásért, és hatalmas felelősség terhel bennünket gazdag örökségünk megőrzéséért, továbbadásáért.

Ezeket a gondolatokat is beleszőtte Lechner Judit az előadásába. A bemutatott négyes osztatú kert több szimbólumot takar. Arra kértük Juditot, hogy ismertesse mindezt olvasóinkkal.

  • A két utacskával keresztben négy részre osztott kert, középen egy kúttal, ciszternával, vagy egy ciprusfával valóban nagyon régi szimbólum!

A Bibliában, Mózes első könyvében így hangzik az első kert története: „És ültete az Úr Isten egy kertet Édenben, napkelet felől, és abba helyezteté az embert, a kit formált vala. És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót, az élet fáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz tudásának fáját. Folyóvíz jő vala pedig ki Édenből a kert megöntözésére; és onnét elágazik és négy főágra szakad vala…)

Ez az évezredeken át használt kertforma tehát az Édenkert emlékét őrzi. Középen pedig mi más állhatna Budaörsön, mint egy rozmaringbokor!

A középkori kolostorkertek növényei két ágyást is elfoglalnak, hiszen a legtöbb közkedvelt fűszernövényünket eredetileg a hazánkba települő bencés kolostorok lakói hozták magukkal évszázadokkal ezelőtt. A naposabb részen pompázik a zsálya, az izsóp, a kakukkfű, levendula, borsikafű, az árnyékosabb helyen a menták, a citromfű, a lestyán, a metélőhagyma.

Van egy külön ágyás a nálunk is őshonos, vadon termő gyógynövényeknek, hiszen a budaörsi dombokon is találunk bőségesen cickafarkat, orbáncfüvet, szurokfüvet, vad kakukkfüveket, és persze itt nő a Csaba királyfi emlékezetét őrző Csabaíre vérfű is, amivel valamikor sebesült katonáit gyógyította!

A negyedik ágyásban a messzi Ázsiából érkezett, de már évszázadok óta ismert tárkony, a tatárhagyma, és Amerika küldöttei, a bíbor kasvirág, a gyerekek szerint a medvecukorra emlékeztető illatú ánizsmenta, és az indiáncsalán.

Ebben a parányi kertben sétálgatva remélhetőleg egyre több embernek támad kedve saját kis fűszerkert kialakítására!

A bemutatót követően még szó esett a régi, budaörsi gyógyító praktikákról és hagyományokról.  Mester Klára vezetésével a felújított múzeumot is megtekintettük.

 

s.k.

Fotó: Szakács Katalin

Megosztás