Megtartják ma a Hősök terén a Székely Szabadság Napját

2020-03-10 | Budaörs
A hagyományoknak megfelelően március 10-én 17 órakor a Székelyföldért Társaság megtartja a Székely Szabadság Napjának fővárosi szimpátiarendezvényét a Hősök terén.

2020. március 8-án az illetékes romániai hatóságok a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 31-ig megtiltották valamennyi 1000 főnél nagyobb nyilvános rendezvény megszervezését Románia egész területén. Ennek hatására a Székely Nemzeti Tanács lemondta a Marosvásárhelyen minden év március 10-én megrendezett autonómia-párti tüntetést, a Székely Szabadság Napját.

Ezen hirtelen fejlemények fényében kiemelt jelentőséget nyer, hogy az anyaországi magyarok és székelyek számára biztosítsuk a lehetőséget, hogy a székelység legitim autonómiatörekvésével kapcsolatban kinyilváníthassák szolidaritásukat.

Az idei rendezvény fontosságát tovább nyomatékosítja, hogy utolsó két hónapjába lépett a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése! A Székely Nemzeti Tanács 6 évig pereskedett az Unió Bírósága előtt, hogy rendelkezésre álljon ez a 12 hónapos aláírásgyűjtési időszak. E kezdeményezés sikeréhez az online eszközök mellett elengedhetetlen a papír alapú aláírásgyűjtés is, ennek megfelelően a rendezvény helyszínén több stand is fel lesz állítva, ahol a támogató aláírásokat papír alapon, személyesen is le lehet adni. A mi felelősségünk is, hogy akkora erőt tudjunk felmutatni, amely május 7-éig sikeressé teheti a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezést! …

Incze Árpád
A Székelyföldért Társaság elnöke
Budapest, 2020. 03. 09.

Megosztás