Mesenincs

2019-11-12 | Budaörs
  Akinek egészséges gyermeket adott a sors,nem tudja, hogy mit jelent sérült gyerekkel élni, milyen lelki és anyagi megterhelést jelentenek a mindennapok.

 

Vannak segítőkész emberek, akik ha adakozásról van szó, az elsők között sietnek a bajba jutottak megsegítésére. Ilyen volt a november 10-i vasárnap esti Pro Musica kórus jótékony hangversenye is, ahol Nagyné Németh Adrien Mesenincs óvóda alapítványának javára adakoztak a résztvevők.

Az előadás utáni napon egy rövid beszélgetésre kértem fel Adrient, mondjon egy pár szót az alapítványról és az abban végzett munkáról.

 

Mindenek előtt egy személyes pár szó rólad. Mi késztetett arra. hogy létrehozd az óvodát és az alapítványt?

Hanna lányom Rett szindrómás. Vele nagyon nehezen kerültünk be az állami ellátó rendszerbe a fejlesztések, valamint a pénzbeli ellátások területén is. Úgy éreztem meg kell oldani a helyzetünket. 2018. februárjában a TV2 Piramis nevű játékában nyertük a Mesenincs alaptőkéjét. A nyeremény után tudtam, ezt a pénzt arra szeretném fordítani, hogy más családokkal ne történhessen meg ugyan az ami velünk.

A Mesenincs hivatalosan Fejlesztő és Szülősegítő központként működik, manapság a szülősegítésen nagyobb a hangsúly, hiszen a fejlesztéseket relatíve gyorsan az állami ellátó rendszer berkeibe tudjuk irányítani. Az ovi egy szeretetnév, amit a budaörsiek ragasztottak ránk, hiszen annyira szeretik a gyerekek, olyan jó közösségi programjaink voltak, hogy ráragadt a név.

Hol található az óvoda?

Idén szeptemberig a Lévai utca 29-ben voltunk Budaörsön, viszont a családunkban bekövetkezett változások, és Hanna közösségbe kerülése miatt beköltöztünk a fővárosba. Eszközparkunknak, foglalkozásainknak Budapesten a Fellegvár napközi ad most otthont. Ennek a kooperációnak különösen örülök, hiszen üzenetünk így sokkal szélesebb körben el tud terjedni.

Egész napos foglalkozások zajlanak ott vagy alkalomszerűen?

Alkalomszerűek a foglalkozásaink. A szülő para tréningek egy egész napot ölelnek fel például.

Hányan vesznek részt a foglalkozásokon, milyen szakterületekről?

A gyógypedagógiai részlegünk önálló mivoltában most nem működik, az általunk kiközvetített gyógypedagógusok utazópedagógusi szerződést kötnek az illetékes szakszolgálattal, így a gyermekek fejlesztését az állam fizeti, nem a szülők, ráadásul az otthonukba kijárnak sok esetben a pedagógusok.

A szülőtréningek kis csoportokban zajlanak minden esetben, és hála a Fellegvár napközi kooperációjának a gyermekek felügyelete is adott a program alatt.

Hány kisgyerekről vagy érintett családról van szó?

Először szeretném kicsit kibontani a szülősegítés fogalmát, hogy megértsék az olvasók a létszám volumenét. Amikor egy családban kiderül, csemetéjük fejlődése eltér az átlagostól mi egyből tudunk segíteni.

– Orvosi háttér már az egész ország területén, a megfelelő diagnózis eléréséhez

– Állam által nyújtott ellátások igénylése

– A család mentálhigiénés állapotának stabilizálása

– Elfogadás erősítése

– Megfelelő gyógypedagógiai szakterületen a szükséges gyógypedagógus megkeresése

– Otthoni fejlesztő játék ötletek, javaslatok

– Munkaerő piaci tanácsadás a szülők számára, munkajogi tanácsok

Mivel a feladatok jelentős részét online is tudjuk nyújtani családjainknak, ezért a szülősegítés mára országos lett. A Mesenincs fennállása óta több mint 75 család fordult hozzánk bizalommal, amire nagyon büszkék vagyunk.

A tegnap esti jótékony koncerten sikerült- e az alapítvány javára némi bevételhez jutni és ez ad segítséget a további működéshez?

Igen, sikerült. Nem tudunk elég hálásak lenni a kórusnak, hogy ilyen szép pénzösszeggel támogatták munkánkat. A befolyt adomány budaörsi családokon fog segíteni. Eredetileg az összegtől függően öt családot szemeltünk ki, viszont játék adományokkal többen részesülhetnek majd a bevételből. Elsődlegesen azonban egy mentálhigiénés szakértő bevonását szorgalmaztuk, hiszen vannak olyan családjaink, ahol rendkívül fontosnak tartottam, hogy egy jó szakember segítsen a feldolgozásban, az elfogadásban vagy a család egyben tartásában. A koncertnek hála ingyenesen tudják az említett családok igénybe venni ezt a szolgáltatást nálunk.

A Pro Musica kórus jótékony célú hangversenye ezek szerint elérte célját  és reméljük hogy mindannyiunk csekély adománya is hozzájárult Adrien kislányának és a többi sérült kisgyermek ápolásához, szakszerű gyógykezeléséhez.

 

Major Edit

 

Megosztás