Mi lesz veled, kedves Mariskám?

2023-04-14 | Budaörs
Parányi kertembe a kertbarátaim rábeszélésére 2018 őszén ültettem egy Mariska barackfát. Sokak szerint igazi budaörsi fajta. Azóta már az ötödik tavaszt éli meg, és van okom aggódni a termés miatt.
Úgy kezdődött, hogy a kertbarátok munkálkodásának köszönhetően vásároltam egy kis oltványt.  Gondosan kiástam a helyét, úgy ahogyan azt az általános iskolás koromban a gyakorlati foglalkozáson megtanultuk: 1 m x 1 m –es gödröt, 1 méteres mélységben. Komposztfölddel összekevertem az altalajt.  A formás fácska gyökerét visszametszettem, szintén a szakértői tájékoztatást megfogadva. Ahányszor a kertbe mentem, mindig köszöntem neki, a karomat védően köré fontam. Megdicsértem, hogy milyen szépen fejlődik. Nagy örömömre, az első évben már virágokat hozott. Finom rózsaszínű virágcsodákat, de termést még nem nevelt..

Következő tavasszal örömmel tapasztaltam,hogy felébredt téli álmából.  Még a rügyfakadás előtt eljött a metszés ideje. Még soha nem metszettem barackfát. Bevallom, szorongva fogtam hozzá. Elméletileg tudtam, hogyan kell kialakítani a lombkoronát. Olyan legyen, mint egy félig nyitott tenyér, hogy a nap belül is jól érje az ágakat és a gyümölcsöket. Nagy kő esett le a szívemről, amikor elkészültem a metszéssel.

Örömmel figyeltem a virágba borulást, a virágokon döngicsélő méheket. Hasznos munkát végeznek azok a szorgalmas kis rovarok! Amikor napokig nem esett, akkor esővízzel megöntöztem.

Aztán szépen termőre fordult a kis fácska. Annyi barack mutatkozott rajta, hogy néhányat, az apróbbakat le kellett szednem.  A régi budaörsiek is inkább kevesebbet hagytak rajta, azok viszont nagyobbak, szebbek lettek. Június végén már pirosodott, színesedett a gyümölcs. Boldogan vittem belőle az unokáimnak.

A tavalyi évben már nem mertem megmetszeni. Pedig a metszés elengedhetetlen a barackfák esetében. Olvastam erről szakkönyvekben, néztem a You Tube-on a szakmai tanácsadást, de hiába. Végül megkértem a budaörsi Zengl Jánost, akiben feltétlenül megbíztam. Nagyon szívesen meg is metszette, és jó tanácsokat adott a szőlővel kapcsolatban is.

2022-ben, április elején, havazott! Nem is lett barack, egy darab sem.

Most a hajnali hideg miatt aggódom. Hiszen olyan szépen kibomlottak már a virágok, és a beporzó méhecskéknek is lenne dolguk.

Túléli a hideget az én kedves Mariskám?

(A fotó 2020-ben készült)

s.k.

Megosztás