„Mindig legyen feladatom, munkám”

2019-09-25 | Közélet
1956 vége. Három fiútestvér felszáll a vonatra, hogy új életet keressen nyugaton. A legkisebb, 16 éves, édesanyjára gondol. És nem tudja megtenni, „kiszáll” a vonatból és hazamegy a rommá lőtt Budapestre.

Tanul, mérnök lesz, majd doktorál. Jelentős munkákban vesz részt, fontos beosztást kap, családot alapít. A hazaszeretetét nem veszíti el. És amikor úgy érzi, most baj van (2002), elkezdi szervezni a polgári köröket, barátjával kaszinót alapít és fontos, tehetséges magyarokat hív meg előadást tartani a világ minden részéből. Majd filmet készít saját forrásból diákok számára és elküldi sok iskolába, a határon túlra is. A címe: 1956. 50.évforduló. Az ajánlásból: „Reméljük, hogy a valóságos, hiteles tények felkeltik az ifjúság érdeklődését és szent 1956-os Forradalmunk további tanulmányozására serkentik őket.”

Őt, dr. Lipták Andrást búcsúztatták barátai, tisztelői, „közönsége” 2019. szept.24-én a PostART-on. Egészségi állapotára hivatkozva mondott le a Budaörsi Polgári Kaszinó további vezetéséről, szervezéséről – átadva azt dr. Fejéregyházi Sándornak.

Több hozzászóló méltatta eddigi életútját, áldozatos munkáját, a köz érdekében kifejtett tevékenységét:
Fejéregyházi Sándor (a KÉSZ budaörsi csoportjának volt elnöke) a köszönet hangján beszélt az eddigi együttműködésről és átadott egy búcsúajándékot: a Miatyánk imádságot 38 nyelven tartalmazó facsimile kiadást, Albrecht Dürer rajzaival.
F. Megyesi Péter (jelenlegi KÉSZ-elnök Budaörsön) a közösségek átmentését méltatta a pártállam idején. Egy olyan „díjjal” tüntette ki Lipták Andrást 15 éves áldásos tevékenységéért köszönetképpen, amelyet egyedül alapított, nem egy grémiumi szavazás eredménye: a „Boldogasszony Anyánk” emlékéremmel (Katona Katalin művészi alkotása – a képen).
A közönség nevében Lévai Valéria (szerkesztőnk!) beszélt rövid ismeretségükről, benyomásairól: nem munka, hanem szolgálat volt a Kaszinó működtetése Lipták András számára, amelyet hazája jövője érdekében tett. A programokat „mérnöki precizitással” szervezte meg és hívta meg a magas színvonalú előadókat. Munkája gyümölcseként a Kaszinó 16 éve töretlenül él…
Varga János (budaörsi plébános atya) megáldotta a Patrona Hungariae emlékérmet, majd az ünnepeltet is.
Végül Lipták András emelkedett szólásra: Felidézte a polgári körök alapításának kezdeteit, a Budaörsi Polgári Kaszinó létrejöttét – megemlítve az azóta elhunyt kedves barátot, Éhn Józsefet. Megemlékezett az egyre nevesebb előadókról, a helyszínekről, a közönség egyre növekvő számáról és elmondta, hogy soha nem kapott visszautasítást az előadásra felkért neves személyektől. „Azt kértem nyugdíjas éveimre az Úrtól, hogy mindig legyen feladatom, munkám” – vallotta be. Ez így is történt.
Kérjük, hogy 15 éves tapasztalatával továbbra is segítse a Kaszinó működését és kívánjuk, hogy ehhez a jó egészséget is megkapja a Teremtőtől.
SzK

(Kép: wein)

Megosztás