Molnár Vilmos mintakertje

2021-10-27 | Budaörs
 Molnár Vilmos kertjét a kertbarátok is jól ismerik, és elismerik. Ha „mintakert” kategóriában indulna, biztos első díjat kapna. Aki kertészkedik , az tudja, hogy mennyi munka, szakértelem, tapasztalat szükséges ehhez.

Molnár Vilmos a „Virágos Budaörsért” díjátadó után  levélben fordult Nagy Tamás Richárdné főkertész asszonyhoz. Engedélyével megosztjuk olvasóinkkal is.

Tegnapi találkozásunk alkalmával beszéltük, hogy a virágos   Budaörs pályázat lakossági résztvevőinek az elismerésen túl,kell egy üzenetének is lennie, amely az időjárás a természet változásához is igazodva egy hosszú távú fenntartható megoldást ösztönöz, illetve támogat.

Az idei év legégetőbb környezetre kiható problémája a víz egyre nagyobb hiánya.(látható jelek Balaton ,Velencei tó ….. alacsony vízszintje.)

Ennek mérséklésére célszerű elgondolkozni pl. a csapadék víz egyre szélesebb körű gyűjtésen.(ez a Nagymamán korában természetes volt Budaörsön csaknem minden ház rendelkezett saját ciszternával)

A köztereken, családi kertekben törekedjünk a szárazságtűrő növények virágok telepítésére.

Komposztáljunk,ne csak a kertes házaknál,(sajnos itt is rossz az arány szerintem tíz-bő max kettőbe gyűjtik otthon a zöld hulladékot)  találjunk megoldást a lakótelepekre is.Az én tapasztalatom szerint egy két fős család (aki otthon főz) hetente legalább egy teli vödörnyi 10L komposztálható hulladékot termel.

Mellékelek néhány képet , amelyek szerintem nem igényelnek rendszeres öntözést(tapasztalataim alapján) a  szárazságban is  szép virágokról, bokrokról.

 

Nálam megtalálhatók pl. a kamilla, ami nem csak szép, de nagyon hasznos is. És vannak még mások is, amelyek nem igényelnek rendszeres öntözést, az idei meleget is jól bírták.

 Szívesen megosztom tapasztalataimat,ha valakit érdekel, (magam készítettem),napelem,napkollektor,komposztálás,víz gyűjtés, tó építése.”

Üdvözlettel,

Molnár Vilmos

(A kép a Budaörsi Passió próbáján készült 2012-ben)

Megosztás