Művészportré. Beszélgetés Gvárdián Ferenc szobrászművésszel

2019-11-27 | Kultúra
Gvárdián Ferenc városunkban élő szobrászművész. Vele beszélgettem életének szakaszairól, pályájáról, a szobrászatról, a megmunkálandó anyag rejtelmeiről.

-Gyermekkoromat Budaörsön töltöttem, abban a házban, ahol most is lakunk. Egy időre Sashalomra költözött a család, de az V. osztályt már újból a budaörsi fiúiskolában végeztem.  Majd felvételt nyertem a soproni Erdészeti Technikumba.

Innen hogyan vezetett az utad a művészi pálya felé?

Egy újságban olvastam, hogy a Kisfaludy Napok keretében kisplasztikával is lehet pályázni.  Ezen az országos pályázaton 1. díjat nyertem.  Ezt követően rajzolni, mintázni tanultam a Ganz MÁVAG rajzszakkörében, míg be nem hívtak katonának. Leszerelés után többször jelentkeztem a Képzőművészeti Főiskolára. Végül Vígh Tamás osztályába kerültem.  Kitanultam a kőfaragást is a Kőfaragó Vállalatnál, abból szakvizsgát is tettem.

Mit hoztak a következő évek?

1979 –ben megházasodtam. Feleségemmel, G.Horváth Erzsébettel visszaköltöztem a régi házba, ahol azóta is lakunk. Restauráltam, betűt véstem, Tizenhárom éven keresztül tanítottam az Illatos úti művészeti szakközépiskolában.

Állandó kiállítója vagy a Zichy Majorban immár ötödik alkalommal megrendezett Ars Sacra kiállításnak.

-Azt a rendezvényt Novotny Tihamér művészeti szakíró barátommal terveltük ki a szakrális művészetet kedvelő alkotók számára.  Van érdeklődés az ilyen irányú kiállítások iránt. Talán az ideivel vagyok a legelégedettebb.

Sokféle anyaggal dolgozol.

Mostanában kőben gondolkodom. De vannak bronzból és samottból készült alkotásaim is. A samott és agyagásvány kiégetve a terrakotta, jelentése „égetett föld” , egyben technikát, anyagot és szint is jelent. Márványból faragott munkáim is vannak, és tardosi mészkövet is használok.

Témaválasztásaid?

Vonzódom az ősi kultúrákhoz. Alkotásaikban harmonikus együttlétben él a kozmikus világ, az istenség és az ember. A transzcendens felé megyek, a természetfeletti felé.  Készítek portrékat példaképekről. Például Rembrandt, Egry, Pilinszky, Kovács László barátom emlékére.

Rubljov orosz ikonfestő Három angyal meglátogatta Ábrahámot című ikonja inspirált az „Ótestamentumi Szentháromság”, Hommage á Andrej Rubljov hármas szobor –együttes megalkotására, 2014-ben. Egy éves munkám van benne.  Ugyancsak sokat dolgoztam az Avignoni Pieta parafrázisán.

Mit tudhatunk a kiállításaidról és a köztéri szobraidról?

Az első önálló kiállításom 1987-ben volt Harkányban, eddig az utolsó 2016-ban a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Csoportos kiállítások: Salgótarján, – Szabadtéri Szoborkiállítás, Pécs –Kisplasztikai Biennálé, Budapesten a Vigadó Galériában, -Vígh Tamás Tanítványai Kör. Fontosnak tartom megemlíteni a szentendrei országos átfogó kiállítást, és Rómában a Magyar Akadémián csoportos tárlatot. Köztéri szobrom a Kispesti Temetőben és Tapolcán látható. Budaörsön a Budapesti út – Aradi utca sarkán álló Nepomuki Szent János szobrot restauráltam.  A Babér utca sarkán a képoszlopba (Bildstock)  a Szent Márton domborművet és a Régészeti Múzeum udvarán álló Időtorony egy részéti én készítettem.

A témaválasztásaidat és a világlátásodat ismerve, számodra nagyon fontos a hit. Jól látom?

-Igen.

Köszönöm a beszélgetést.

s.k.

Megosztás