Nagy fényes csillagot látunk az égen december 21-én

2020-12-08 | Budaörs
Fantasztikus égi látványban lehet részünk: A Jupiter és Szaturnusz oly mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fognak látszódni.

Az év leghosszabb éjszakájának estéjén lesz látható az év egyetlen különleges bolygóegyüttállása. Naprendszerünk két legnagyobb bolygója kerül rendkívül közel egymáshoz. A késő délutáni, kora esti órákban valószínűleg pazar látványban lehet részünk akár itthon, Magyarországon is.

A két bolygó nagyjából 20 évente jelentősen megközelíti egymást az égen, de ilyen mértékű találkozás nem volt a 18. század óta és hasonló mértékben, csak 60 év múlva fogják csak utolérni egymást.

A december 21-i legnagyobb, 6’-es közelségkor közvetlen napnyugta után, nagyjából 16:15 és 16:30 között már kereshetjük is a dél-nyugati égen a horizonttól nagyjából 14-15° magasságban. Szabad szemmel nem fogjuk tudni elkülöníteni a két bolygót. Egy nagy fényes csillagnak fognak tűnni. Igyekeznünk kell a megfigyeléssel és a felvételek készítésével, mert 18:15 környékén elérik a horizontot.

Egy kis magyarázat: Az együttállások olyan jelenségek, amikor a hozzánk közel lévő (értsd: naprendszerbéli) objektumok (azaz bolygók vagy Holdunk) napi mozgásuk során nagyjából egy látóirányba kerülnek egymáshoz képest. A bolygók a csillagokhoz képest nagyságrendekkel közelebb vannak hozzánk, ezért elmozdulásuk az égbolton – ha nem is azonnal, de legalábbis napi szinten – észrevehető az állónak tűnő háttércsillagok előterében.

Jó kémlelést mindenkinek!
SzK

(Források: csillagvizsgalo.blog.hu, metkep.hu)

A kép illusztráció.

Megosztás