Nagy horderejű kérdésre szakembertől kaptunk választ

2022-08-10 | Közélet
Napok óta a fakivágással kapcsolatos rendelet borzolja a kedélyeket. Mint környezeti nevelő, megrögzött természetvédő a szívemhez kaptam, amikor azt olvastam, hogy: „A fakitermelés során nem szükséges a vegetációs időre tekintettel lenni, vagyis az erdő lombos állapotban, és jövő tavasszal akár a madárvilág költési idejében is vágható.”

Szokás szerint megindult a véleményhadjárat. Mindenki kénye-kedve szerint hozzátett az álláspontja szerint anélkül, hogy az eredeti rendeletet végigolvasta volna. A „pálmát” talán ez a bejegyzés viheti el: Amit ezek művelnek, ahhoz képest a tatárjárás vagy a sáskajárás körömfeketényi kellemetlenség volt. Mire ezek eltakarodnak oda, ahova valók, itt kő kövön, rönk rönkön nem marad, nemhogy ország.

Erre mondom: ez bizony nem semmi! És mindez egy ismert oldalon jelent meg!

Aki ezt olvasta, komolyan aggódhat, hogy letarolják Magyarország összes erdejét a Bakonytól az Északi-Középhegységig.

Inkább egy szakértőtől – a Pilisi Parkerdő munkatársától kértem tájékoztatást. Hamarosan meg is jött a számomra megnyugtató válasz, amit alább változtatás nélkül közlünk:

Le kell szögeznünk, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

 A kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, amely lehetőségek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli. Azaz az intézkedéseket vészhelyzet esetén, hatósági kontroll mellett, a hazai erdőgazdálkodás szakmai elvei és fenntarthatósági gyakorlata alapján alkalmazhatják az erdőgazdálkodók.

A vészhelyzeti rendelkezések kiemelt célja az akác faanyag hasznosításának elősegítése, mivel az akác tűzifa szükség esetén nyers állapotban is jól használható. A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy az aszály miatti kemény talajon meg lehessen kezdeni a faanyag szállítását, ami egy-két hét nyereséget jelent augusztusban, továbbá lehetőséget nyújt arra is, hogy az enyhe telek miatt puha, nem terhelhető talajt az eredetileg előirányzott időszakban jobban kíméljük. A fakitermeléssel érintett területek újraerdősítéséről Társaságunk gondoskodik, a természetvédelmi szervezetekkel egyeztetett módon. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát hosszú távon érdekünk fenntartani, hiszen az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is számítunk. És ez nem csak a faanyagra igaz, hanem a klímavédelmi, vízvédelmi, természetvédelmi és egészségvédelmi szolgáltatásokra is.

Mészáros Péter szóvivő

 Pilisi Parkerdő Zrt. Központ

s.k.

Megosztás