Ne sajnáld azokat, akik minimál-életmódon élnek

2021-04-10 | Budaörs
Az önkéntes egyszerűség (más néven minimalizmus, vagy tudatosan egyszerű életmód) számos különböző, önként vállalt cselekvés és stratégia gyűjtőfogalma, amellyel az egyén tudatosan szembehelyezkedik a fogyasztói társadalom tendenciájával és a konzumizmussal. Jelszava: A kevesebb néha több.

Jellemzője, hogy az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának. Az önkéntes egyszerűség tudatos részvétel egy olyan világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai lehetővé tesznek számára.

Sokak számára egyre inkább vonzó minél kevesebb tárggyal és bútorral körülvenni magukat, ami valahol tökéletesen érthető. Ugyanakkor az is elfogadható, ha egy fiatal pár a saját ízlésének megfelelően szeretné berendezni az új otthonát. De az már nem fér bele a minimalista életvitelébe, ha néhány éven belül lecseréli a bútorokat, mert más lett a „trendi”. A minimalista nem fogja évente kicserélni a teljes ruhatárát. Még akkor sem, ha éppen anyagilag megteheti.

Bizonyos dolgokat és szolgáltatásokat bizony fel kell adnod, ha valóban a minimalista életmód először talán bizonytalannak tűnő talajára merészkedsz. Hiszen ez nem csak a tárgyaktól való szabadulást, hanem az egész életmódod leegyszerűsítését jelenti, a felesleges dolgokról való lemondást, hogy a számodra valóban értékes dolgokkal vedd csak körül magad.

Ne rohanj rögtön mindig az újért, ha javítható a régi. Amit eleinte lemondásként élsz meg, arról hamar kiderülhet, hogy egy teljesen lényegtelen vagy szükségtelen része volt az életednek, és az elhagyása csak a javadat szolgálja.

A fogyasztói társadalom legnagyobb csapdája, hogy akármennyit birtoklunk, sosem leszünk teljesen elégedettek.

Az üzletek roskadozó polcai, a márkák ellenállhatatlan kínálata, a csillogó kirakatok és hirdetések mind azt az érzetet keltik bennünk, hogy csak akkor élhetünk teljes életet, ha minél több anyagi javat szerzünk meg. A vágyott boldogság és a teljesebb élet ideáját sokan egy-egy új telefonhoz, autóhoz vagy más fogyasztási cikkhez kapcsolják, pedig a konzumizmus nem csak a pénztárcánkat terheli meg, hanem a bolygónkat is.

A minimalizmus nem azt jelenti, hogy lemondunk az élvezetekről és sanyargatjuk magunkat: épp ellenkezőleg. Az ókori filozófiában is megjelenő alapgondolat szerint akkor érhetjük el a legnagyobb örömöt és nyugalmat, ha tudatosan úrrá leszünk csapongó vágyainkon.

Minimalista ismerősöm elmondta, hogy őt irritálja a flancolás, a hivalkodó fényűzés, a magamutogató luxus. A legtöbbször mindezzel járó pazarlás még inkább bosszantja. Számára nem a vásárlás szerez örömet, hanem a lemondás a felesleges dolgokról. Nem gyűjt megszállottan cipőket, megelégszik az évszaknak megfelelő lábbelivel, és ha szükséges, megjavíttatja.

Nem fizet be luxus-utakra, nem „dubajozik”,nem vágyik 5 csillagos hotelekre, megelégszik hazai nyaralással, csendes panzióban. A svédasztaloknál nem tömi pukkadásig tele magát, és amit a tányérjára tett, azt el is fogyasztja. Nem sóvárog 10 fogásos degusztációs vacsorára, felsőbb kategóriájú éttermekben.

Mahatma Gandhi

John Stuart Mill angol közgazdász és filozófus ezt mondta, majd kétszáz évvel ezelőtt:

Mivel az emberek korlátlan gyarapodása a föld javainak nagy részét veszélybe sodorhatja (…), az utánunk következő nemzedékekre tekintettel őszintén azt kívánom, hogy elégedjünk meg azzal, amink van, mielőtt még a körülmények kényszerítenének minket az önmegtartóztatásra.

Milyen előrelátó figyelmeztetés!

A minimalistákat nem erdőszéli kunyhóban élő remeteként kell elképzelni, akik a civilizációtól távol kívánják leélni életüket, hanem pusztán a kevesebb és a több közötti egyensúly megteremtése iránt elkötelezettek. A tapasztalás, az élményszerzés, az emberi kapcsolatok, vagyis a fizikailag megfoghatatlan dolgok által szeretnek és tudnak szellemileg és lelkileg gazdagodni, teljesebb életet élni.

Egyszóval, nem kell szánakozni azokon, akik minimál-életmódon élnek. Mert nekik az a jó.

s.k.

Megosztás