Nem javul az egyik szemműtétes állapota

2020-01-09 | Közélet
A Magyar Hírlap 2020. január 9-i híradásában az alábbi cikkben számol be a Budaörsi Egészségügyi Központ Egynapos Sebészetén végzett szemműtétek további sajnálatos fejleményeiről. Idézzük a cikket:

Lapunk már az előző napokban az Egynapos Sebészet szemészeti műtőjében történt fertőzésekből eredő szemkárosodásokról  és az azt követő  helyreállító műtétekről- melyet a János Kórházban végeztek el-  is beszámolt. Sokak érdeklődésére tovább eredtünk a betegek jelenlegi állapotára vonatkozó híradásokra . A Magyar Hírlapban találtunk egy rövid cikket mely nemcsak a betegek állapotával foglalkozik hanem rávilágítani igyekszik a Budaörsi Egészségügyi Központ belső életére.

„Súlyos műhiba a Wittinghoff által privatizált rendelőben

A budaörsi egészségközpontban történt fertőzés után tizenkét beteget kellett újraműteni a János-kórházban, egyikük megvakult, mások pedig maradandó károsodást szenvedtek

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően – közölte január 2-án a Budaörsi Egészségügyi Központ.

Beszámoltak arról, hogy még december 12-én huszonkét szürke hályog műtétet hajtottak végre, s a betegeknél két nap múlva jelentkeztek a tünetek – a szem váladékozása és a fájdalom. Ezután a szakrendelő kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban tizenkét beteget újraoperáltak. A szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt – tudatta a szakrendelő, hozzáfűzve, a felelősségek tisztázása a további vizsgálatoktól várható.

Információink szerint a fertőzést vélhetően fekáliából származó kórokozó okozta. Az utolsó két beteg tegnap hagyhatta el a kórházat. Hat betegnél a látás „30–60 százalék közötti”, remélhető a további javulás, három esetben a szem artériás keringése károsodott másodlagosan, csak pár méterre látnak, lényeges javulás nem várható, két betegnél másodlagosan retinaleválás lépett fel, szintén csupán pár méterre látnak, náluk remélhető javulás, egy betegnél „a szem fényérzése elveszett”, azaz a páciens megvakult. Kőnig Róbert, a Szent János Kórház szóvivője megerősítette információinkat, s azt is, hogy mindezt a baktériumfertőzés által előidézett endophthalmitis, azaz a szem belső gyulladása idézte elő.

A Budaörsi Egészségügyi Központról 2017-ben lehetett sokat hallani, amikor a helyi Fidesz arra hívta
fel a figyelmet, hogy a város vezetése közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta az intézményt, az üzemeltető a
Jump Consulting nevű cég lett, amelyet eredetileg vendéglátóipari tevékenységre hozták létre, Budaörsön például egy tekepályát üzemeltetett.

A cég egyik vezetője Spányik András volt, akit Wittinghoff Tamás (független, korábban SZDSZ-es) polgármester nevelt fiaként emlegettek, hiszen Wittinghoff egykori élettársának gyermeke. Maga a polgármester is kijelentette, hogy a „barátjának tartja”, ám az összefonódásban nem látott kivetnivalót. A Jump Consulting másik ügyvezetője Zsákai Zoltán, aki a szakértelem hiányával kapcsolatos aggodalmakra akkor úgy reagált: „a Fidesz képviselői azt nem értik, hogy a Jump Consulting, és személyesen én nem az orvosláshoz, hanem a létesítmény üzemeltetéshez értek. Orvos igazgatónak ott van – és marad is – a közmegelégedésre dolgozó Gamal Eldin Mohamed.”

Forrás Magyar Hírlap 2020, január 9.

 

Megosztás