Ötleteket vár tőlünk a városvezetés a helyi klímavédelem ügyében

2020-06-27 | Közélet
Most készül Budaörs klímastratégiája és Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve. Az önkormányzat kíváncsi a budaörsiek ezzel kapcsolatos véleményére, tapasztalataira. A felduzzasztott lakosságszám és az ezzel járó újabb autók özöne, amely rontja a levegő minőségét és egészségünket, vajon ide tartozik-e?

És ki ellenőrzi, mikor és hol ömlik egy kéményből a hulladékégetésből származó büdös füst? Hol lehet ezt úgy bejelenteni, hogy azonnali reagálás és pénzbüntetés legyen a következmény?

A hivatalos felhívás:

Budaörs Város Önkormányzata 2011-ben csatlakozott a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem mellett elkötelezett önkormányzatokat tömörítő Európai Polgármesterek Szövetségéhez. Csatlakozáskori vállalásának megfelelően 2012-ben elkészítette Fenntartható Energia Akciótervét (Sustainable Energy Action Plan, SEAP), amelyben vállalta, hogy 2020-ig legalább 20%-kal csökkenti a város energiahasználattal járó szén-dioxid-kibocsátását. Az akcióterv eredményességének felülvizsgálata mellett az önkormányzat tovább is lép és újabb kibocsátáscsökkentési célokat tűz ki 2030-ig, valamint fel kíván készülni az éghajlatváltozás várható hatásaihoz való alkalmazkodásra is, hogy megőrizhesse Budaörs élhetőségét.

A tervezési folyamatban hangsúlyos szerepet kap az érintettek bevonása. Ennek része a lakosság környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos észrevételeinek összegyűjtése, a felmerülő problémák és a lehetséges megoldások azonosítása. A lakosság észrevételei és ötletei nagyon fontosak a tervezési folyamatban, hiszen elsősorban azoknak a problémáknak a megoldására fog törekedni a városvezetés, amelyek leginkább kihívást jelentenek az itt élők számára.

Annak érdekében, hogy az Ön észrevételei be tudjanak épülni a tervekbe, kérjük, töltse ki kérdőívünket legkésőbb 2020. augusztus 31-éig!
A kérdőív ITT érhető el.

A kérdések többsége az éghajlatváltozással kapcsolatos, de ilyen is akad, mint pl.
– Részt venne-e olyan ingyenes találkozókon, ahol kis csoportban háztartási takarékossági (energia, víz, hulladék stb.) praktikákat osztanak meg egymás között?
– Ön szerint melyik városi köztér szorul felújításra, fejlesztésre (pl. zöldfelület növeléssel)?

(SzK)

Megosztás