Pálmaolaj-igen vagy nem?

2020-05-23 | Budaörs
Mi a közös a drogériák polcain kapható samponokban, fogkrémekben, a kedvenc csokoládédban és a közeli kifőzde kínálatában? Eláruljuk: nagy a valószínűsége, hogy tartalmaznak pálmaolajat. A pálmaolaj sokoldalú, olcsó, könnyen előállítható.

Ismerjük meg a pálmaolajat, amit egyébként neveznek pálmazsírnak is. A Nyugat-Afrikából származó olajpálma nevű növény húsos gyümölcsöket növeszt, a gyümölcshéjból sajtolt növényi zsiradék a pálmaolaj.

Mire használják: ott van az édes és a sós rágcsákban, müzli szeletekben, margarinokban, adalékanyagként, stabilizátorként készételekben, növényi zsiradékkal készült termékekben, krémes csokoládékban, finom öntetekben, jól eltartható tésztákban, puha kenyérfélékben, csecsemőtápszerekben, de még húskészítmények is tartalmazhatják. Sőt, testápolók, szappanok, samponok, háztartási tisztítószerek összetevői közt is jelen van.

A globális iparágak számára azért vált fantasztikus alapanyaggá a sokoldalú felhasználáson túl, mert ugyanakkora termőterületen más olajtermelő növényekhez képest nagyobb a hozama, igénytelen és fillérekbe kerül. Olyan országokban termelik, ahol nagyon olcsó a munkaerő és nincsenek komoly környezetvédelmi szabályozások.

Ennek azonban nagyon komoly ára van. A termőföldek miatt őserdőket tüntettek el a különleges, csak erre a területre jellemző élővilággal és az őslakosokkal együtt. Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdeje, amelyet elképesztő ütemben irtanak, hogy helyet csináljanak az intenzív olajpálma ültetvényeknek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a biodiverzitást (biológiai sokféleség) és fajok ezreit sodorva a kihalás szélére. Az egyik ismert példa az orángután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van. Szólhatunk még a borneói törpeelefántról, a szumátrai orrszarvúról, a ködfoltos párducról, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajról, amelyek nagyon hamar örökre el fogna tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

További probléma a pálmaolajjal Európa szempontjából, hogy több ezer kilométerről szállítják ide, ami szintén nagy környezetterheléssel jár, szemben azokkal a növényi olajokkal (repce, napraforgó, stb.), amiket nálunk is meg lehet termelni.

Kevés szó esik róla, mivel egyelőre kevésbé kutatott terület, de feltehetőleg a finomított pálmaolaj túlzásba vitt fogyasztása hosszú távon nem kifejezetten egészséges. A téma már csak azért is vitatott, mert a pálmaolaj-tartalmú élelmiszerek napi szintű, nagy mennyiségű fogyasztása a 2000-es évek után vált világszerte népszerűvé. A hosszú távú kutatásokra azonban időre van szükség. Az ENSZ Egészségügyi Szervezete (WHO) és annak Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége is azonosított 3-MCPD észtereket a finomított pálmaolajban, amiről annyit lehet tudni, hogy „lehetséges, hogy rákkeltő hatású az emberi szervezet számára”.

Nem a pálmaolaj teljes elfelejtése jelentené a megoldást, hanem a fenntartható pálmaolajra való áttérés.

Ha a világot nem is tudod megváltoztatni egyik pillanatról a másikra, egy dologra biztosan tudsz hatni: arra, hogy Te mit teszel. Bármennyire is kevésnek tűnik, ez óriási dolog, sose becsüld alá!

1.) Csökkentsd a pálmaolaj felhasználását a háztartásodban! Nézd végig a kozmetikumok, élelmiszerek összetevőjét. Ne szabadulj meg a termékektől azonnal, csak tudatosítsd magadban, hány termékben is van jelen a pálmaolaj vagy pálmamagolaj, és gondolkozz el azon, hogyan tudnád őket kiváltani a jövőben, miután elfogytak. (Ilyen néven is szerepel: azelainsav (Azelaic acid), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), az Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), vagy (Retinyl Palmitate).

2.) Vásárolj csomagolásmentesen! A pálmaolaj rengeteg feldolgozott élelmiszerben jelen van, így érdemes ezeket kiváltani a jövőben. Próbálj meg minél többet magad  főzni, támaszkodj a helyi és szezonális alapanyagokra! Ha ezt teszed, jót teszel a családodnak.

3.) Válaszd a pálmaolajmentes termékeket! Nem mindig egyszerű megtalálni őket. Azt javasoljuk, keresd a kisebb, hazai készítőket, termelőket (ezzel egy kisvállalkozást támogatsz), és mindig nézd meg az összetevők listáját. Attól, hogy valaki kézműves vagy házi termékeket készít, még nem biztos, hogy hanyagolja a pálmaolajat, de sokkal nagyobb a valószínűsége.

Készülj arra, hogy a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudod 100%-osan kikerülni a pálmaolajat. Már azzal is rengeteget teszel, ha drasztikusan csökkented a pálmaolajat tartalmazó termékek vásárlását, kerülöd a pálmazsír tartalmú kozmetikumokat és tisztítószereket.

Ha viszont meg kellett venned valamit, mert nem tudtad másképp megoldani, attól még nem vagy rossz ember és az eddigi törekvésed sem válik semmissé. Lépj tovább, holnap pedig kezd új lendülettel és elköteleződéssel a napot!

Forrás: Hulladékmentes.hu

s.k.

Megosztás