Papírból papírt – március 1. az újrapapír napja

2020-03-02 | Budaörs
Március 1. az újrapapír napja – hogy újra és újra felhívja figyelmünket a környezetbarátabb újrahasznosított papírra, túlfogyasztásunkra. Sok papír fogy, és abból nem sok az újrapapír. Csak hazánkban évente közel 1 millió tonna papír kerül a szemétbe, és kevés a szelektív gyűjtőkbe. Környezetünket védjük, ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk.

1 tonna új papír előállításához 3 tonna (kb. 10 darab) fát kell elpusztítani. Márpedig 300 millió tonna papír fogy évente világszerte, azaz fejenként átlag 50 kg. Magyarország többet fogyaszt a világátlagnál, fejenként évi kb. 70-80 kg-ot, és a keletkező szemetünknek csak a 10%-át gyűjtjük szelektíven. Pedig 1 tonna papírhulladék felhasználásával 21 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

Az újrapapír jobb a környezetnek. A hagyományos, faalapú papírnak nagy az ökológiai lábnyoma – amíg a farostokból tiszta cellulóz lesz, rengeteg víz, energia és vegyszer fogy. Minél fehérebb a papír, annál több klórral fehérítik, a gyártás során egyébként is közel 2000-féle vegyületet használnak fel, újabb 1000 féle vegyülettel pedig a nyomdaipar dolgozik. A kész papírokban is rengeteg a vegyi anyag.

Újrapapírral védjük ez erdőket. Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya, és ennek közel 20%-áért a papírgyártás a felelős. Egy magyar évi egy fát fogyaszt – papírként. Mivel a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható, az újrapapír gyártásával is mérsékelhető lenne az erdőpusztítás. Az sem jobb, ha a papírgyártáshoz gyorsan növő nyárfaerdőket telepítenek. Az akár egy elegyerdő helyén növő nyárfaültetvény monokultúrája ugyanis tájromboló, kiszipolyozza a talajt, más fajoknak nem ad teret, sok műtrágyát és növényvédő szert igényel, környezetkárosító.

Újrapapírral kevesebb energia és víz fogy.

Használd újra – ajándék a természetnek

A papírból gyártott papír jóval környezetkímélőbb, mint a fából készülő új – erre hívja fel a figyelmet 2006 óta március 1-én a Humusz Szövetség kezdeményezésére bevezetett újrapapír napja.

Az újrapapírnak két fő típusa a szürkepapír és az újrahasznosított papír. A vízben nem oldódó festékanyagoktól szürkés szürkepapír a begyűjtött papírhulladék pépesítésével készül, és közben a víz nagyrészt körfolyamatban kering, ezért kevésbé jelent terhet az élővizek számára.

Az ún. újrahasznosított papír abban különbözik a szürkepapírtól, hogy színtelenítik, méghozzá vegyszerekkel – a hulladékpapírból kivonják a festékanyagot, ami a környezetet terheli, de még mindig jobb választás, mint a fából készülő új papír. Csomagoló-, újság-, könyv-, tisztasági (törlő, zsebkendő, vécé), tojástartó, papírtáska, irodai papír egyaránt készíthető papírhulladékból.

 • Használjunk kevesebb papírt. Új helyett vegyünk már eleve újrahasznosítottat. A fehér papír semmivel sem tisztább a szürkés árnyalatúnál.
  • Keressük az újrapapírból készült füzeteket, mappákat, rajzlapokat, könyveket.
  • Papírhulladék gyűjtésére rendszeresítsünk külön tárolót.
  • Kerüljük a papírtörlőt. Csak olajos, foltot hagyó szennyeződések eltávolítására használjuk a konyharuha helyett.
  • A lejárt határidőnaplók, félig betelt füzetek üres oldalai vagy a spirálfűzött asztali naptár hátsó oldalai kiválóan használhatók jegyzetelésre, rajzolásra…
  • A papír, újrapapír mindkét oldalára nyomtassunk, fénymásoljunk, használjuk, mielőtt a szelektív gyűjtőbe dobjuk.
  • Csak annyit és azt sokszorosítsunk, nyomtassunk, amennyit és amit feltétlenül szükséges. A kisebb betűméret, a szövegkicsinyítés szintén papírtakarékosság!
  • Irodán belül fénymásolatok helyett használjunk e-mailt (és feleslegesen ne nyomtassuk ki) vagy fali hirdetőtáblát üzeneteink közlésére.

Forrás: Föld Napja Alapítvány

s.k.

Megosztás