Riport a magasban

2023-03-27 | Kultúra
Matúz András számára a legcsodálatosabb játék, ha feltárhatja az eredeti értékeket, felfedezheti a régiek titkait: színeket, technikákat. Ez zajlik most a budaörsi katolikus templom főoltárának restaurálásakor is - és hol lehet a legjobban meggyőződni a mester igazáról, mint fent az állványon, a csodálatos oltárkép tetejénél.

Az aradi születésű, évek óta Budaörsön élő Matúz András a Temesvári Iparművészeti Egyetem szobrász-restaurátor szakán végzett.

Budaörsön már eddig is figyelemreméltó felújítási munkáival találkozhattunk,  kérdésemre ezekről is beszámolt:

Barackos Madonna

„A pályaudvaron van egy emléktáblácska, amit a kitelepített németek tiszteletére raktunk fel.  Észrevettem egy régi raktárépületet, amely régen hűtőház, jéggyár volt. A falán volt a „Barackos Madonna”. Olyan gazdátlan volt minden és féltem, ha a Madonnát valaki kiveszi, senki sem fogja hiányolni. Kivettem a falból, elkészítettem a pontos másolatát, ezt visszaraktam, az eredetit pedig a Heimatmuseum falába helyeztem.”

Kőkereszt a Csata utca-Deák Ferenc utca sarkán

„Ezt is én hoztam rendbe, a hit-remény-szeretet szimbólumát alig lehetett látni, mert puha mészkőből készült és megszívta magát vízzel. Családom régi tagjai közül sokan voltak tengerészek és ez a motívum ismert volt körükben. A horgony a remény, amikor végre hazaértek a kikötőbe… Érdekes módon, amikor a budaörsi Ótemető sírköveit hoztam helyre és rendszereztem, ott is gyakran találkoztam ezzel a szimbólummal. Ez honnan eredhet? Valószínűleg azért jelenítették meg, mert  Németországból sokan érkeztek annak idején hajóval és őket is a hit, remény és szeretet éltette.”

I. világháborús emlékmű a katolikus templom kertjében

 

 

Erről bővebben ITT írtunk

 

 

 

 

 

 

Régi képoszlop új szoborral a Heimatmuseumban

Római katolikus templom falainak, oszlopainak teljes felújítása

És most a főoltáron dolgozik, ugyanolyan lelkesedéssel. Keresi, feltárja a a lakkrétegek alatti eredeti színeket és teljes odaadással jeleníti meg újra régi mesterek munkáit:

„Most a főoltár minden egyes eleme, gondos feltárás és tisztítás után, eredeti állapotában lesz visszaállítva. „A főképet övező virágok, levelek is megújulnak majd és visszanyerik eredeti színüket?” – kérdeztem. „Igen, de még a nemrégiben lefestett felirat is” – hangzott a válasz – „hiszen közelről látni, mennyi kívánnivalót hagy ez is maga után.”

Ezt a munkát Varga János atya, nyugalmazott budaörsi plébános „rendelte meg” és a megvalósulás az ő anyagi áldozatának köszönhető.

SzK

Megosztás