A társasházakba nyáron jönnek, de a családi házakba meg kell rendelni a kéményseprõket

2019-01-02 | Közélet
A BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósága közzé tette a 2019. évi kéményseprési ütemtervet. Eszerint Budaörsön 2019. június elseje és augusztus 31-e között végzik a budaörsi társasházakban a kémények ellenõrzését. A családi házakban élõknek azonban maguknak kell megrendelni a szolgáltatást, amely az esetek egy részében ingyenes. A pontos tudnivalókról az alábbiakban olvasható a Katasztrófavédelem tájékoztatója. 

Pest megyében minden településén a lakossági tulajdonú ingatlanok és a társasházak égéstermék-elvezetõinek rendszeres felülvizsgálatát a katasztrófavédelem szakemberei végzik el. Érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenõrzéssel kapcsolatos feladatokat. Célszerû ugyanis nem a fûtési szezonra vagy a szezon elõtti utolsó napokra halasztani ezeket a teendõket.

Tekintettel az elmúlt idõszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, a katasztrófavédelem az alábbi rövid útmutatóval igyekszik segíteni a lakosságot, ami tartalmazza a kéménysepréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprõ akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos idõpontot foglal.

Ezt megteheti online a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlap ügyfélszolgálati oldalán, az Idõpontfoglalás elektronikus ûrlap kitöltésével. . itt: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

Telefonon az elõhívó nélkül, ingyenesen mûködõ 1818-as számot hívják. (Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Idõpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkezõ ügyintézõ, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati idõpont egyeztetési folyamatát. A katasztrófavédelem munkatársa visszahívja az ügyfelet, és megbeszélik az ellenõrzés napját és idejét.)

E-mailben, a levelet a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címre küldve.

Postai úton a BM OKF GEK részére címzetten, 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve.

Személyesen a Megyei Ellátási Csoport irodájában, hétfõnként 8-20, a hét többi munkanapján 8-14 óra között. Az ügyfélszolgálati pontok címeit itt találja: http://www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat/megyei

A külföldön tartózkodó állampolgárok a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.

Amennyiben családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelezõ megrendelni egy kéményseprõcégtõl. A megrendelés gyakorisága attól függ, hogy milyen fûtõeszköz van a kéményhez csatlakoztatva.

Ha a házban szilárd tüzelõanyaggal fûtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért fizetni kell. Az alábbi linken letölthetõ egy táblázat, amelyben ki lehet keresni, hogy az ország adott településén mely kéményseprõcégektõl lehet megrendelni a munkát. itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/kemenysepres/Orszagos-nyilvtart-20180322.xls

Amennyiben társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprõ értesítést követõen magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

Amennyiben társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprõ magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyûjtõkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá esõ részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét. (a társasházak éves sormunkaterveit itt – találja megyék szerinti bontásban: http://www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2019).

A katasztrófavédelem minden kéményseprõje végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethetõ, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerû és teljes, minden szerszámuk, mérõmûszerük biztosított. Készpénzt nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el, ahol megrendelésre díjköteles munkát végeznek, azt utólag, számlán kell megfizetni.

Továbbra is elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenõriztesse a fûtõeszközét.

Fûtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres mûszaki felülvizsgálat elmulasztása. A rendszeresen karbantartott fûtõeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is mûködtethetõ.

A kéményseprõi feladatok elátásával kapcsolatos minden további részletes információ megtalálható a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

forrás:budaörs.hu 
w

Megosztás