Egészségre nevelés

2019-01-08 | Közélet
Talán már unalmas is a kifejezés, de az óvodapedagógusok nagyon sok munkája van benne, hogy ez valóban sikeres legyen - legalább az óvodában. Folytatjuk a Csicsergõ Óvodában tett látogatásunkról szóló beszámolót. Beszélgetõpartnerünk Veres Gáborné óvodavezetõ.

Mit esznek a gyerekek otthon és mit az óvodában?

A Julienne cég által elkészített egészséges ételeket eszik az óvodában a gyerekek, otthon más lehet az étkezési kultúra, az étkezési szokások. Ez nem mindig fedi egymást, mi azonban próbáljuk a gyerekeket rászoktatni az egészséges táplálkozásra. Délelõtt mindig friss gyümölcsöt, vagy nyers zöldséget kapnak – ezt maguk készítik elõ, maguk tisztítják, darabolják és a végén megeszik.

Megszokják a gyerekek ezt az étrendet az itt töltött 3-4 év alatt?

Amikor az elején bevezettük, idegenkedtek tõle, de az óvónénik sikeres munkájának köszönhetõen kezdik megszokni, pl. a teljes kiõrlésû pékárukat, a fõzelékeket.

Milyen formában kapnak édességet, édes ételeket?
Nem nagyon kapnak, heti egy alkalommal van tészta, néhányszor uzsonnára édes péksütemény, de nem ez a jellemzõ.

A célzott, irányított mozgás hogy jelenik meg az óvodások életében?
Heti egy-két alkalommal van nagy testnevelés, ebben az új kiscsoportosok is résztvesznek. Több éve élményszerû, élményközpontú foglalkozásokat vezetünk. Megkérdezzük, mit szeretnének csinálni, választhatnak a lehetõségek közül – és, ha egy kisgyerek egyéni igényeit, ötleteteit beleviheti a feladatba, sokkal eredményesebb lesz a munka.

Köszönjük a beszélgetést!
SzK

Megosztás