Házasság hete

2019-02-08 | Közélet
Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amihez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elkötelezõdését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

 
A házasság hete mozgalom országos koordinátora Herjeczki Kornél a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában beszélt arról, hogy milyen programokkal és rendezvényekkel készülnek idén a szervezõk. Elmondta, Magyarországon 12. alkalommal szervezik meg a rendezvénysorozatot, amelyhez bárki csatlakozhat. Kiemelte, az ember alapvetõ igénye, hogy szeressék, és hogy elkötelezõdjön valaki mellett. A „gyorsan változó világban haladni kell a korral, ugyanakkor az örök értékekhez ragaszkodni kell”. Éppen ezért idén elõször Házasság start címmel online tréninget is tartanak a házasság hetében a házasságra készülõknek és a már házasságban élõknek a hagyományos programok mellett – tájékoztatott.

Hogy ki lehetett az elsõ ember, aki gyûrût húzott házastársa ujjára, vagy ki volt az elsõ, aki oltár elé vezette kedvesét, valószínû, hogy soha nem tudjuk meg. A szokásaink folyamatosan változnak, de ugyanakkor van valami, amely örök érték marad. Ez pedig nem más, mint a férfi-nõi kapcsolatból adódó házasság, a család és a gyermekvállalás. Ennek ellenére mégis értékválsággal küzdünk, pedig ezeket az értékeket nem szabad elfelejteni és feladni.

Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amihez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elkötelezõdését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körû összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A házasság hete olyan széles körû összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdõdnek vasárnap Noszvajon, majd február 14-én a Deák téri evangélikus templomban tartanak istentiszteletet Bálint napi áldással. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Fõplébánia-templomban lehet meghallgatni.

A központi programok sorában konferencián, beszélgetõ esten, táncfoglalkozáson járják körül a szakemberek, mûvészek és sportolók a házasság, valamint a párkapcsolat témáját. Az egyik ilyen elõadás február 12-én lesz az Õszintén a házasságról címmel, melyet az ELTE egyik épületében tartanak. A rendezvény fõvédnöke idén is Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

2016-ig csökkenõ tendenciát mutattak a házasságkötések Magyarországon, de az utóbbi 20 évben 2016-ban kötötték a legtöbb házasságot, pontosan 51 800 pár házasodott meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva Pethesné Dávid Beáta, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet igazgatója. A válások száma inkább stagnál, de ehhez hozzápárosul, hogy házasságot is kevesebben kötnek.

Napjainkban sokak szerint a házasság és a válás is nagyon sokba kerül, ezért inkább az együttélés mellett döntenek. A szakértõ úgy véli, a házasságok mögött van egy olyan elkötelezõdés, amely miatt késõbb egy adott pár sokkal nehezebben bontja meg kapcsolatát.

Szükség van arra, hogy a házasságban élõk példát mutassanak azoknak, akik esetleg kételkednek a házasság intézményében, hogy igenis létezik pozitív és hosszantartó kapcsolat. Ezt a célt szolgálja a házasságok hete mozgalom is, amely megmutatja, hogy a házasságkötés jó dolog és hatalmas erõforrásokat jelent.

Az erõs házasságok és az erõs családok a társadalom jövõjének az alapját képezik –. mert  ha az embereket nem kötik össze kapcsolatok, családi kötelékek, akkor elszigetelt egyének jelennek meg a társadalomban.

Major Edit

Forrás Kossuth Rádió

Megosztás