Pénteken jelenik meg az új 500 forintos a forgalomban

2019-01-31 | Közélet
Pénteken jelenik meg az új 500 forintos bankjegy a forgalomban, a régi típusú 500 forintosokkal 2019. október 31-ig lehet majd fizetni - mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetõje csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, november 1-tõl a régi típusú 500 forintosok nem értéktelenednek el, hiszen azokat a hitelintézetek 3 évig, az MNB pedig 20 évig térítésmentesen cseréli.

Pataki Tibor az új 500 forintos bankjegyrõl elmondta, hogy vöröses piros lesz a színe, közepén egy vágtató ló motívuma látható, amely forgatásra elszínezõdik. Megjegyezte, a papírpénzt ellátták hologram fóliával, illetve olyan jelzésekkel is, amelyek csak UV lámpa alatt láthatók.

Kiemelte, Magyarország még soha nem volt olyan jó helyzetben a hamisításokat tekintve mint most: voltak olyan évek, amikor 10-12 ezer darab hamisítvány is elõfordult, míg tavaly a számuk nem érte el az 500-at. Ez pedig vélhetõen a megújult bankjegyeknek is köszönhetõ – tette hozzá az MNB igazgatója.

mti
w

Megosztás