Szarvashibák a Wittinghoff Tamás által beterjesztett költségvetési javaslatban

2019-02-21 | Közélet
Szerdán délután tárgyalta Budaörs Város Pénzügyi Ellenõrzõ Bizottsága, a város 2019. évi költségvetési tervezetét. A parázs vitában derült ki, hogy több helyen hibás a tervezet.  Kapitány Gábor, budaörsi KDNP elnököt, a bizottság tagját kérdeztük a kialakult helyzetrõl, és az egyéb, a vitában felmerült témákról.

Össze tudná foglalni, hogy mik voltak a fõ témák a szakbizottsági ülésen?

A szerdai ülés fõ témája a 2019-es költségvetés tervezete volt. Sajnos a Polgármester úr ismételten nem vett részt a költségvetés szakmai vitájában, bár jó lett volna megtudni a véleményét, például a hibás összefoglaló táblázatokkal kapcsolatban.

Mit jelent az, hogy hibás a költségvetés?

Azt javaslom, hogy röviden menjünk végig a tegnap történteken.
Elsõ körben, a Polgármesteri Hivatal által megbízott könyvvizsgáló ismertette a véleményét. Ebben kiemelte, hogy a teljes, 20 milliárdos költségvetés, közel 70 százalékát mûködésre kívánja fordítani a javaslat készítõje. Ez egy borzasztóan magas összeg, ha összehasonlítjuk azzal, hogy a környezõ települések teljes költségvetése jóval 10 milliárd forint alatt van.
A részletes tartalmi elemek vizsgálatából azonban az derült ki, hogy a Polgármester által vezetett Hivatal mûködésére 2 milliárd forintot kíván fordítani a jelenlegi városvezetés, míg például temetõ üzemeltetésre mindösszesen 1 millió forintot szánnak. Ezek miatt az arányeltolódások miatt, egyértelmûen választási költségvetésnek tekintjük a benyújtott, egyébként több hibát is tartalmazó javaslatot.

Bocsánat, hogy megszakítom! Miért mondta Vágó Csaba, a polgármester kabinetfõnöke, hogy Önhöz hasonlóan feljelentést tehetne a rendõrségen.

Ez egy igen kényes ügy amire Vágó úr utalt és sajnos érinti a költségvetést is. A Templom tér 12-ben mûködõ BABtér üzemeltetõje több évre visszamenõleg jogosulatlanul foglalt el önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlanrészeket, amelyek több száz négyzetmétert tesznek ki. Ezekben az ingatlanrészekben a munkatársaikat, illetve külföldieket szállásoltak el ingyen, illetve mûhelyeket üzemeltettek. Ezzel kapcsolatban tettem feljelentést a rendõrségen. A üggyel kapcsolatban a rendõrség megállapította, hogy az szervezet szerzõdést szegett az önkormányzattal szemben. Ennek ellenére, szintén a Polgármester javaslatára, további ingatlanrészeket kaphatnak a közeljövõben, egy keddi döntés értelmében. Sajnos idõ közben, újabb olyan tények merültek fel az ügyben, ami arra utal, hogy a Polgármesteri Hivatal egyik vezetõ munkatársa évek óta tudott az ingatlan jogosulatlan használatáról, ennek alátámasztására, dokumentumokat mutattam be a Pénzügyi Ellenõrzõ Bizottság elnökének. Kértem továbbá a vitában, hogy a helyet szabálytalanul üzemeltetõ egyesület programjaira támogatásként a költségvetésbe betervezett újabb 25 millió forintot, az ügy tisztázásáig, tegyék céltartalékba. Szeretném megjegyezni, hogy amíg a városban százas nagyságrendben állnak sorba a rászoruló családok, a szociális bérlakásokért, addig az épületben található 10, igen jó állapotban lévõ garzonlakással szabadon bizniszelhettek valakik. Egyenlõre, errõl többet nem szeretnék elmondani a vizsgálat lezártáig, de egy igen szövevényes üggyel állunk szemben.

Értem, térjünk vissza az Önök által talált hibákhoz.

Igen. Jeleztem a vitában, hogy az összefoglaló táblázatban szereplõ, összefoglaló számok, illetve az ezeket az összefoglaló számokat kibontó táblázatok, eltérõ számokat tartalmaznak. Szeretnék mondani egy példát. A tervezet 3. számú melléklete, tartalmaz egy „Igazgatási feladatok kiadásai” megnevezésû sort, 1.316.301.000 forinttal. A 4/B táblázat mutatná meg ennek a bontását, de itt már több mint 9 millió forinttal magasabb összeg szerepel, 1.325.527.000 forinttal. Ez az összeg több, mint egy két keresettel rendelkezõ család éves jövedelme.
Ez egy igen súlyos hiba, mert nem lehet tudni, hogy mely számok az igazak. Ilyen hibából legalább hármat találtunk. A Polgármesteri Hivatal szakirodája elmondta, hogy nem tud választ adni arra, hogy ez hogyan lehetséges.
Összefoglalva, nem volt más lehetõségünk, el kellet utasítanunk a rendelettervezetet a hibák miatt. Véleményünk szerint nem is lett volna szabad szavazni róla, de a balliberális BFE-s többség érthetetlen módon mégiscsak támogatott egy hibás költségvetési rendelettervezetet.

Hogyan tovább?

Érdeklõdve figyeljük az eseményeket. A történtek miatt jeleztem az elején, hogy jó lett volna hallani a Polgármester véleményét a felmerült ügyekben, de erre, ahogy már 5-6 éve, most sem adott lehetõséget. Valószínûleg a több tízmillió forintból támogatott, az õ szavaival élve helyi „lakájmédiában” kitûnõ magyarázatokat olvashatunk majd arról, hogy mi az, ami igaz, mi az, ami nem, de lehet, hogy mégis, vagy mégse, egy biztos a kormányzat lesz a hibás

Köszönöm a beszélgetést!

N.T.

Megosztás