A négyszögletú kerek erdõ

2019-01-31 | Kultúra
 Gyerekkorunk  mese mondójának  Lázár Ervinnek A négyszögletû kerek erdõ meséjét vitte színre a Latinovits Színház ,melynek  bemutatója 2019. február 2-án lesz. Rendezõje Simon Balázs és a társulat

A Négyszögletû Kerek Erdõ lakói fura lények, félig állatok, félig emberek, és teljesen kelekótyák. Amúgy egyikük sem itt, az erdõben született, úgy menekültek ide, a sok ostoba, kicsinyes, bosszantó apróság elõl, ami az életüket élhetetlenné tette a városban – és amiben azért volt részük, mert olyan kis furák. A városban az ilyesmit nem kedvelik, ott azt szeretik, ha mindenki szép elvágólagos, úgy könnyebb kezelni õket. Az erdõlakók tehát ide menekültek, és most itt próbálnak egy új világot kiépíteni maguk körül.

Miközben ezt az új világot építik, valójában magukat is alakíthatják: szebbre, okosabbra, bátrabbra, ellenállhatatlanabbra, mint ahogy idemenekültek. És, ahogy építgetnek, alakítgatnak, szép lassan kialakul az új világ, új törvények lépnek életbe, új szabályokat lehet megszegni, új lehetõségeket megvalósítani, vagy épp elpackázni, mikor hogy.

A kérdés már csak az, hogy ez a bizonyos új világ, amit magukból építenek maguk köré, mennyire fog hasonlítani ahhoz, ami elõl idemenekültek. Lesznek-e itt is butácska, de azért épp eléggé förtelmes hatalmi harcok, elõfordul-e itt is, hogy eláruljuk egymást…hogy csalunk, hazudunk, és talán lopnánk is, ha volna mit… És ha, neadjisten, mégis elõfordulna ezek közül bármelyiki, vagy épp mindez: akkor az a kérdés, hogy vajon ki tudunk-e kecmeregni a csávából?

És, mert kis, erdei kényszer-közösségünk élete, ha képtelenebbnél képtelenebb epizódok során is, de errõl szól – hát van miért drukkolnunk hõseinknek – hogy legalább nekik sikerüljön.

A szereposztás :

Mikkamakka – Böröndi Bence

Vacskamati – Ladányi Júlia e.h.

Ló Szerafin – Spolarics Andrea

Aromo – Bohoczki Sára

Szörnyeteg Lajos – Ilyés Róbert

Bruckner Szigfrid – Bregyán Péter

Dömdödöm – Chován Gábor

Maminti – Páder Petra

Nagy Zoárd – Tánczos Adrienn m.v.

Kisfejû Nagyfejû Zordonbordon – Miklós Marcell m.v.

valamint: Vigh János Márk, Blaskó Rebeka, Szekeres Gergõ

Dramaturg: Kovács Kristóf, zene: Kornél Kovács, tér: Módos Csaba MODESTY, jelmez: Piróth Tímea, maszk: Lastyák-Domján Viktória és Takács Klári, bábok: Néder Janka és Néder Norbert, világítástervezõ: Kehi Richárd, súgó: Juhász Gabriella, a rendezõ munkatársa: Széplaki Nóra

(Latinovits Szinház  Sajtó)

Major Edit

Megosztás