Egy világhírû mûvész kiállítása Budaörsön

2019-05-15 | Kultúra
Ingo Glass szobrászmûvész kiállítása nyílt meg május 13-án a budaörsi Heimatmuseum Látványtárában. A bánáti német családban született mûvész maga is jelen volt a megnyitón. Alkotásai a Bauhaus alapján, annak jelentéstartalmán változtatva – a körbõl, a négyzetbõl, a háromszögbõl, mint alapformákból épülnek fel.

A Heimatmuseum igazgatónõje invitál minket a kiállítás megtekintésére:

2019. május 13-án, hétfõn 18 órakor nyitottuk meg Ingo Glass szobrászmûvész kiállítását a Heimatmuseum Látványtárában. Egy találkozás olyan, mint egy napsugár, olvastam Ingo Glassnál és amikor elõször találkoztam vele, ez a pozitív, napsugaras érzés – nyugalom, nyitottság – érzõdött a közelében. A kiállítás elõkészületei alatt Mûvész úrtól könyveket is kaptam, melyek életét, munkásságát mutatják be. Ezek a kiadványok múzeumunkban megvásárolhatóak – érdemes õket kézbe venni, hiszen egy igazán tehetséges, világhírû európai polgárt – mûvészt, mûvészettörténészt, múzeumi embert – ismerhetnek meg bennük.

Ingo Glass 1941-ben Temesváron született, bánáti német családból származik. Már 13 évesen tökéletes szobrot készít (múzeumunkban kapható könyvében érdemes ezt megnézni!), tehetsége miatt a Képzõmûvészeti Fõiskola mûvészettörténet és szobrász osztályába járt, majd restaurátorként dolgozott a galaci Modern és Kortárs Mûvészeti Múzeumban. 1979-ben Münchenben telepedett le és itt is múzeumot vezetett, mellette kortárs kiállításokat szervezett illetve alkotásaival kiállításokon vett részt a világ számos országában, mint például 2000-ben New Yorkban, ahol közös kiállítása volt a Nobel-díjas Günter Grass-al „German Brilliance“ címmel. Eugen Gromiger a kilencvenes években megjelent publikációjában jegyezte meg róla: "bár mi mindannyian európainak mondhatjuk magunkat, Ingo Glass mégis különös mértékben az. Errõl tanúskodik a Duna teréhez tartozása, monumentális plasztikáinak különbözõ állomásai Neu-Ulmtól Magyarországon át Romániáig". A Bauhaus alapján, annak jelentéstartalmán változtatva – a körbõl, a négyzetbõl, a háromszögbõl, mint alapformákból épülnek fel alkotásai, az ezekbõl és a sárga, kék, piros alapszínekbõl építkezõ mûvei, játékos hatású formaegyüttesei alakítják a budaörsi Jakob-Bleyer-Heimatmuseum tereit is. A kiállításhoz kapcsolódó dokumentációban látogatóink bepillantást nyerhetnek a Duna mentén több helyütt megtalálható monumentális szoborkompozícióiba is.

Ahogyan a kiállítás megnyitó beszédében Dr. Korb Angéla elmondta, modern, gyorsuló világunkban ez a kiállítás is megállásra, de leginkább gondolkodásra késztet, hogy olvassunk a sorok közt és megtaláljuk a kapcsolódási pontokat, melyeket Ingo Glass mûvei számunkra világunk és énünk között tartogatnak.

Szeretettel várunk Mindenkit június 8-ig a Heimatmuseum Látványtárában, ahol Ingo Glass installációit tekinthetik meg és könyveibe lapozhatnak bele. Nem érdemes kihagyni, hiszen a kortárs mûvészet élõ legendája, világszinten elismert szobrászmûvész kiállítását nézhetik meg Budaörsön!

Dr. Gajdos-Frank Katalin, igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum, www.heimatmuseum.hu

 

Megosztás