A polgári nyugdíjasok a pezsgõgyártás titkaival ismerkedtek

2019-05-05 | Magazin
A cím ne tévessze meg a kedves olvasót, hiszen a pezsgõgyártáson kívül számos ismeretre tettünk szert ez alatt, egy igen jól sikerült, kellemes kirándulás alkalmával. Valójában Budafok nevezetességeivel ismerkedtünk egy egészséges testmozgás keretében.  

Elsõ utunk a Budafok-belvárosi Szent Lipót Templomhoz vezetett. Históriája mintegy háromszáz évre nyúlik vissza. Az egykori Promontorium 1739-ben szervezõdött önálló zsellérközséggé. Az akkori kegyúr, Mária Terézia, jelentõs segítségével, a kastély közelében 1753-ban letették a templom alapkövét. Garbóczi László helytörténész, polihisztor önzetlen felebaráti segítségével ismerhettük meg a visszafogottságában is impozáns templom, és a környezõ kastélyok történetét.

Ezután lassú hegymenetben eljutottunk a Törley Mauzóleumhoz.

1909-ben épült a szecessziósneobizánci sírkápolna, melyet Törley-kastély kertjének legmagasabb pontján helyezkedik el. Hazánk egyik legnagyobb sírépítményét valamikor <a data-cke-saved-href="" href="&quot;https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3th_Miksa&quot;" title="&quot;Róth" miksa"="">Róth Miksa mûhelyének munkái ékesítették. Az épület mára a barbarizmus áldozatává vált.

Következõ állomásunk a Törley Gyûjtemény és Látogatóközpont, amely 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség elõtt.  Érdeklõdéssel hallgattuk az idegenvezetõ elõadását a tehetséges és szorgalmas Törley családról és munkásságuk eredményeirõl.  A kiállítás megoldása sem mindennapi. Mintha egy hatalmas pezsgõsüvegben sétálnánk, aminek egy óriási dugó a bejárata. A felsorolt egykori pezsgõgyártók között örömmel fedeztük fel a budaörsi illetõségû Hölle János nevét.

A Törley pezsgõk története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. A gyár a századfordulóra az ország legkorszerûbb pezsgõgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkezõ évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli idõszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezetõ pozícióját Magyarországon.

Évente majd 22 millió palackpezsgõ készül a palackozóban. Ma már természetes, hogy régmúltat felidézõ eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetõségeket is kihasználva zajlik a minõségi pezsgõk érlelése és készre kezelése. Tapasztalhattuk, hogy mennyi munka van abban, hogy egy jól behûtött palack ital kerülhet az asztalunkra.  A fogadóteremben három féle pezsgõt kóstoltunk. Idegenvezetõnk minden kérdésünkre válaszolva, a pezsgõfogyasztás szabályait is pontosította.

Bár fakultatív program volt, de ki nem hagytuk a Duna parti Vasmacska éttermet, ahol kellemes környezetben finom ebédet fogyasztottunk, és kiértékeltük az élményekkel teli kirándulásunkat egy vidám, baráti eszmecsere keretében. A szerzett tapasztalatokra, a magas színvonalú elõadásokra nagyon sokáig emlékezni fogunk.

Köszönet illeti a szervezõ társunkat.

s.k.

Megosztás