Az elsivatagosodás elleni küzdelem világnapja

2019-06-17 | Magazin
Mert már ilyen is van. Elszomorító, hogy egyre több ,felhívó jellegû világnapot találunk a naptárban. A probléma növekvõ súlyát felismerve 1994. június 17-én fogadták el az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemrõl szóló egyezményét, és vált ez a nap az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjává.

Ekkor a világméretû kampányra irányul a figyelem, mely tudatosítja felelõsségünket a szárazföld pusztulásában, valamint felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére, a szárazság világméretû hatásaira. A Föld felszínének egynegyedét szárazföld borítja. Ezeknek a területeknek környezetét súlyosan fenyegetik különbözõ hatások: a sivatagok vészjósló mértékben terjeszkednek, és egyre nagyobb a szárazság. Több mint 135 millió embert fenyeget az otthontalanság veszélye, ami az elsivatagosodás miatt következhet be.

Magyarország komoly szerepet vállal az aszály elleni küzdelemben. Az aszály olyan természeti jelenség, amely idõrõl idõre kisebb-nagyobb mértékben sújtja hazánkat, azonban az elmúlt évtizedekben gyakorisága, erõssége nõtt, ezért Magyarország aktív és kezdeményezõ szerepet vállal a témával foglalkozó nemzetközi projektekben is.

Az országok többsége egyetért abban, hogy az elsivatagosodás a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás és az emberi tevékenység együttes következménye. A Kárpát-medence éghajlati adottságai, valamint az, hogy hazánk vízkészleteinek 95%-a külföldrõl származik és egyenetlen elosztású, nagyfokú kiszolgáltatottságot eredményez.

Mi még nem érezzük a bõrünkön a veszélyt, hiszen ha megnyitjuk a csapot, folyik az ivóvíz, zuhanyozhatunk olyan minõségû vízzel, ami embermillióknak nem adatik meg. 

Mit tehetünk mi, hétköznapi emberek? Nem folyatjuk feleslegesen a csapot, erre tanítjuk hozzátartozóinkat is. Felhasználhatjuk a gyümölcs- és zöldség mosóvizét a szobai növényeink öntözésére. A lehetõségekhez mérten összegyûjthetjük az esõvizet a kerti növények öntözésére.

Tegyük a kezünket a szívünkre: megtesszük?

Hogyan élnénk meg, ha kilométereket kellene gyalogolnunk, hogy valamennyi, szennyezett vízhez jussunk? 

s.k.

Megosztás