Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

2019-02-06 | Magazin
Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat - közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet Tarlós István fõpolgármesterrel levélben, amelyet kedden tettek közzé a budapest.hu oldalon.

A dokumentum szerint január 15. és február 5. között több mint félmillióan voksoltak kedvenc európai úti céljukra, és a közönségszavazáson a magyar fõváros lett az elsõ.

A szervezet kiemelte, hogy egyetlen korábbi gyõztes sem kapott ekkora nemzetközi támogatást, ennyi, a saját országán kívülrõl érkezõ szavazatot. A Budapestre adott szavazatok 77 százaléka Magyarország határain kívülrõl érkezett, fõként az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból.

Budapest gyõzelme egyhangú volt, egymaga több szavazatot szerzett, mint Párizs, Athén, London, Firenze és Genf – olvasható a közleményben.

Az EBD szerint az elismerés tíz év munkájának a gyümölcse, ennyi idõ alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminõségû városa lett, amely befektetõket, vállalkozásokat, startupokat és utazókat vonz a világ minden részérõl. A kultúrába és az örökségvédelmi projektekbe fektetett támogatások hatására Budapest Európa egyik legszebb városává vált, és a kontinens egyik legerõsebb turisztikai brandjével büszkélkedhet. 

Az eredményt a Forbes, a Condé Nast Travelers, a Lonely Planet, a New York Times és számos kiemelt nemzetközi sajtóorgánum több száz millió olvasóhoz juttatja majd el. A díjjal az is együtt szokott járni, hogy a gyõztes városokba a korábbinál 13-25 százalékkal több látogató érkezik – írták.

Budapest 2018-ban debütált a versenyen, akkor rögtön a 8. helyet szerezte meg Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelõzve; tavaly Wroclaw lett az elsõ.

Maximilien Lejeune, az EBD vezetõje Tarlós István fõpolgármesternek írt levelében úgy fogalmazott: "az Ön õszi újraválasztása esetén Budapest számára további fejlesztések és projektek lesznek lehetségesek, hogy Európa legszebb városa még több befektetõt és látogatót vonzhasson".

Tarlós István örömmel fogadta a hírt, egyben "gratulál" az ellenzék szerencsétlenül idõzített, éles kritikáihoz. Hozzátette: a cím elérésében nem kis szerepe volt a fõváros fesztivál- és turisztikai központjának.

budapest.hu

w

Megosztás