Két nap elég volt ahhoz, hogy majdnem kihaljon egy állatfaj

2019-01-17 | Magazin
Két nap leforgása alatt pusztult ki a pápaszemes repülõkutyák (Pteropus conspicillatus) harmada. A tömeges pusztulás okozója az a brutális hõhullám, ami még novemberben csapott le Ausztrália északi részére.

A 42 Celsius-fokot is meghaladó hõmérsékletet az állatok képtelenek voltak elviselni. A Queensland tartományában található Cairns lakói valóságos apokaliptikus látványról számoltak be: a repülõkutyák élettelen testei tömegével potyogtak le a fákról az udvarokba és az úszómedencékbe. A túlélõ egyedek egymásba kapaszkodtak a földhöz közeli ágakon, így találtak rájuk az állatvédõk.
Teljesen lehangoló volt az egész– nyilatkozta a BBC-nek az egyik állatvédõ, David

Bibliai méretû csapás

Ausztráliában 75 000 pápaszemes repülõkutya élt.
„Ausztrália ezen északi részén az ember letelepedése óta nem játszódott még le hasonló jelenség” – mondta Welbergen.
A pápaszemes repülõkutyák Queensland északi területeinek kisebb esõerdeiben, valamint Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken honosak. Fontos szerepük van a fák beporzásában.
A pápaszemes repülõkutyákon kívül a fekete repülõkutyák (Pteropus alecto) is megszenvedték az extrém idõjárást, közülük becslések alapján 10 000 példány veszett oda.

A kutató a BBC-nek elmondta, hogy nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevér is a forróság áldozata lett. A repülõkutyák gyakran kapnak hõsokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot. A novemberi hõhullám idején Cairnsban a városban mért valaha legmagasabb értéket, 42,6 fokot érte el a hõmérséklet. A szakértõk szerint a repülõkutyák nem érzékenyebbek az extrém hõre más fajoknál, ám mivel gyakran gyûlnek össze nagy számban emberi településeken, pusztulásuk is feltûnõbb és könnyebben dokumentálható.

Megosztás