Kétszáznál is több halottja van a Srí Lanka-i merényletsorozatnak

2019-04-21 | Magazin
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrorsorozata rázta meg vasárnap Srí Lanka fõvárosát, Colombót és környékét. Nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. A jelenlegi adatok szerint 207 halálos áldozata (köztük 35 külföldi állampolgár) és több, mint 450 sérültje (ebbõl 19 külföldi) van a támadássorozatnak. 

A külföldi áldozatok között kínai, brit, holland és török állampolgárok is vannak. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

Az összehangolt támadásokat eddig semmilyen szervezet sem vállalta magára.

A húsvétvasárnap, kora délelõttre idõzített hat merénylet szinte egyszerre történt. Colombóban a Szent Antal templomot, és három luxusszállodát támadtak meg. A fõvárostól nem messze fekvõ Negombo Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában és a Batticaloa egyik templomában volt robbanás, éppen a húsvéti mise idején. A jelenlegi információk szerint a detonációk egy részét öngyilkos merénylõk okozták.

A hetedik robbanás órákkal a többi után történt, egy kisebb szállodában, Dehivelában, amely szintén a fõváros közelében található. A detonáció során két ember meghalt. Nem sokkal ezután egy másik külvárosi lakóövezetben is robbantottak egy házkutatás közben, itt három rendõr is életét vesztette. A legfrissebb hírek szerint ezt a két utóbbi merényletet is az elsõ hat robbantás felelõsei követték el, menekülés közben.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média mûködését is. A délutáni órákban hét embert õrizetbe vettek, közülük hármat letartóztattak. A Guardian információi szerint azóta még több ember került õrizetbe, de õket még nem hallgatták ki, és a nevüket sem hozták nyilvánosságra.

Etnikai, vallási feszültségek

Sri Lankán hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdõdött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevû lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg. A polgárháború vége óta nem volt jelentõsebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévõ üzleteket támadott meg. A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítõ erõnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai. 

Garamvölgyi Flóra
w

Megosztás