Pápalázban ég Székelyföld

2019-06-01 | Magazin
Ferenc pápa magyar idõ szerint fél 11 órakor kezdi meg ünnepi szentmiséjét Csíksomlyón

Látogatása hetek óta valóságos lázban tartja a Székelyföldet.  Csíkszeredában még azt a vendéglõt is renoválták, ahol ebédelni fog a pápa, szálláshelyet a környéken sem lehet már hosszú ideje találni, de a helyi szervezõk jelezték, minden templom éjszaka is nyitva tart majd és fogadja a zarándokokat. A helyiek többek között azt is találgatják, magyarul köszönti-e majd az egyházfõ a zarándokokat, vagy azt tartja majd szem elõtt csupán, hogy Romániában van és románul szól majd az egybegyûltekhez. Mindenesetre a bukaresti repülõtéren õt fogadó díszõrséget románul köszöntötte Ferenc pápa. A helyszínválasztást és tájékozottságát figyelembe véve, joggal feltételezhetõ, hogy nem marad el a magyar köszöntés sem. A hat éve felszentelt Ferenc pápának ez a 30. külföldi útja.   


Bízunk abban, hogy a csíksomlyói látogatás után Ferenc pápa sokkal jobban meg fogja érteni a magyarságot és mi is sokkal jobban meg fogjuk érteni õt – hangzik el a szombati, pápalátogatás elé készített videónkban, amelybõl kiderül, a történelmi alkalomnak nemcsak katolikus, de ökumenikus jelentõsége is van. 

 

Pünkösdkor lesz a pünkösdi búcsú

A pápalátogatás nem befolyásolja a hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsút. Erre az idén június 7. és 10. között kerül sor. A pünkösdi zarándoklat június 7-én, pénteken este kezdõdik szentmisével, az ünnepi búcsús szentmise pedig a megszokott idõpontban, június 8-án, pünkösd szombatján 12.30-kor. A két esemény esetleges összevonásáról a helyi ferenceseknek és Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek volt joga dönteni. 

Megosztás