Szerelem az interneten

2019-05-06 | Magazin
 Az internetes lehetõség felforgatta a szerelmi kapcsolatok világát. Ha uralja is a technika, milyen szerepet játszik benne az érzelem és a pszichológia? Mikor és kinek hasznos? Ezzel kapcsolatos kérdésekre igyekeztek válaszokat adni pszichológusok melyeket most egy csokorba gyûjtöttünk. Vajon igazuk van e? Ezt  kedves olvasóink véleményére bizzuk.

Miért keresnek egyre többen társat az interneten?

A való életben általában sok emberrel találkozni nap, mint nap: kollégákkal, barátokkal, üzletfelekkel stb..  Ahhoz, hogy mélyebbé váljon egy kapcsolat, fel kell szabadulni formális helyzetek szabályai, és a felvett szerepek megkötései alól, ráadásul kockázatot is kell vállalni.

Az internetes ismerkedéskor kevésbé sérülhet az arc, hiszen inkognitóban kényelmesen lehetõvé teszi a valóságban nagyobb kockázatot hordozó ismerkedést. A képernyõ elõtt ülve lehet, üzenetet, képet küldeni, várni a válaszokat, és a gyakran szebbet mutató fotókat, de akár „puszikat” is lehet váltani – lassan kialakul a virtuális viszony. Ez megnyugtató sokak számára – nincs kockázata. Személyes ismeretség hamarabb elkap az izgalom, könnyebben be lehet lépni a másik intim szférájába. Elõnye még, hogy akkor lehet kikapcsolni a gépet, amikor csak akarják, könnyûszerrel lerázható a terhessé váló csettárs…

Komolyodik a dolog a személyes találkozás alkalmával?

Az internet tehát jelentõsen könnyíti a kezdeti lépések megtételét, de amint a virtuális dimenziókból 3D-be kerül a viszony, bonyolódik a helyzet. Élõben látni azt a személyt, akivel eddig csak a számítógépen keresztül volt lehetõség érintkezni néha nagyon fura. Minden újraértelmezõdik, új összefüggésben, környezetben.… Nagy sokkot okozhat, ha hosszú közös virtuális séták során kialakult eszmény köszönõ viszonyban sincs a hús-vér társával.  Fõ a rugalmasság!

A szexpartnert keresõ és az elsõ levél után boldog családot akaró találkozása

Azoknak a személyeknek egy része, akik az interneten találkoznak egy idegennel, még nem tudják bizonyosan, hogy komoly elkötelezettséget, szerelmet vagy szexet akarnak-e a késõbbiekben. Egyesek kifejlesztik magukban, ilyen esetekre, a boldog, felszabadult kapcsolat utópiáját a hagyományos párkapcsolat versenytársaként vagy tagadásaként. Mások partnerek egész „hálózatával” osztják meg a közös témákról való értekezés, az érzelmek kinyilatkoztatása vagy a szexuális érdeklõdés, évõdés perceit. Egy feltételt azért szabnak: elõször nem akarnak elkötelezettséget vállalni, mélyebb érzelmekbe belemenni. Szeretik a kezdeti bizonytalanság izgalmát…

Egy idõ után totál unalmas

Azok viszont, akik netán éjszakákat töltenek a virtuális szerelmi kapcsolat kibontakoztatásával, gyakran megcsömörlenek, telítõdnek vele, és végül elutasítják ezt a módot. Minimális érzelmek, személyes találkozás nélkül – egy idõhatáron túl – nemigen mûködhet. Másik probléma: a látszattal ellentétben a nõk nem mindig tartanak igényt az ismerekedés szexuális oldalára, ellentétben a férfiakkal. Így tehát sokkal hamarabb megszakítják az éjszakába nyúló, virtuális kérdezz-felelek játékot…

A net segítheti a nõket a férfiakéhoz hasonló viselkedésforma kialakulásában

Az elõzõekben említettek ellenére, amikor ilyen módon jön létre a kapcsolat, megtörténhet az eddigi nõi magatartásformák átalakulása, a szex vonatkozásában is. Számos nõ úgy véli, hogy társkereséskor az interneten viselkedhet úgy, mint a férfiak – azaz másképp, mint szokott. Többekkel is kapcsolatban állhat, kokettálhat egy idõben…

Net-en jobban ki lehet tapogatni, hogy kinek milyen tulajdonságai vannak. De biztos, hogy jó, ha mindenben passzol az elvárásokhoz?

Sokan ellene vannak a hosszas megfontolásoknak, hiszen az esetleges szerelmi kapcsolat kialakulása a való életben sokszor épp az ellenkezõje. A meglepetés, ámulat, mellbevágó, hirtelen hatás vezet gyakran egy másik személy felé, akinek a tulajdonságai kezdetben persze ismeretlenek. Az internetes kapcsolatépítés során sem kell feltétlenül, minden ponton megfelelni egymásnak. A lazítás segít. A szerelmek nem kis része születik pld. iszogatós, laza hangulatú estéken, olyan pillanatokban, amikor az emberek elengedik magukat. Lazítani kell hát az elõzetes  kívánalmakon a netes ismerkedés során is!

Kikbõl lehet leginkább „függõ”?

A netes tárkeresõk kétfajta pszichológiai profilja rajzolható meg: az ide tartozó személyek már fiatal koruktól kezdve egy bizonyos pályát járnak be. Az elsõ csoportba tartozókat az jellemzi, hogy egyáltalán nincsenek elvárásaik érzelmi téren, ami, krízisek ellenére, viszonylag stabillá teszi az ilyen módon történõ párkeresést. Õk nagymértében függnek a nettõl. A másik típus folyton az igazi, érzelmeken alapuló, szerintük „minõségi” kapcsolat keresésével van elfoglalva. Kevésbé függõ, inkább szereti megszakítani a jelenlétet a neten, ha nem lát kiutat – majd egy idõ után folytatja a keresést.

Szerelmi háromszög: a férj, a feleség, és a valaki a netrõl

Minden bizonnyal nem, mert a pszichológusok szerint létezik a „netes hûtlenség” kategóriája.

Hiszen amikor „puskaporos a levegõ” otthon, nagy a kísértés arra, hogy bekapcsolják a gépet, és „egy kört tegyenek” a neten. Hiszen olyan egyszerû az egész: a lehetõség vonzza az egyedülállókat és a házasokat is egy kis szexuális kalandra, minden elkötelezettség nélkül.

Kiknek és mikor a leghasznosabb az internetes ismerkedés?

Ügyelni kell arra, hogy az eszköz ne uralkodjon az életen, kicsit távolabb kell maradni tõle, és emlékezni arra, hogy a szerelemnek erõsebbnek kel lennie a technikánál… De nagyon hasznos is lehet így ismerkedni. Egyes személyek számára, akik elszigetelõdtek, bezárkóztak (magukba vagy a hagyományokba), akik szakítás, válás után vannak, az újrakezdés és az önbizalom erõsítésének eszköze lehet.

Az online ismerkedés lehetõségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élõ, idõhiánnyal küzdõ emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkeresõ fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedõ oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára […]

Az online ismerkedés lehetõségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élõ, idõhiánnyal küzdõ emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkeresõ fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedõ oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára az internetes ismerkedés biztonságos közeget jelent, hiszen nem kell személyes kapcsolatot létesíteni  új helyzetben, alig ismert emberekkel.

Intimitás, valódi közelség nélkül

Ez a legfõbb veszély, amire a szakemberek felhívják az interneten kapcsolatot építõk figyelmét, hogy az online ismerkedés során, a kezdeti bizalmatlanság leküzdésével túl gyorsan teret kapnak az intim közlések, anélkül, hogy mélyebben, közelebbrõl megismernék egymást a partnerek.  Hiszen a virtuális ismerkedés nélkülözi a szemtõl szemben kapcsolatok „forgatókönyvét”, ami egy másfajta “közeliség” kialakulását teszi lehetõvé két ember között. Még ha a partner látható is, a kapcsolat épüléséhez szükséges „finom” jelzések nem követhetõk: pl. nem látszik, ha valaki csodálkozik, feszült, vagy kétkedve felhúzza a szemöldökét….

A valódi közelség elkerülése egy félénkebb ember számára elõny lehet, ugyanakkor hátrány is. Bizalmatlanságra adhat okot, hogy nem vesszük észre, ha a partner hazudik, esetleg megpróbál minket „megvezetni”. Az is gyakran elõfordul, hogy sokan annyira vágynak kapcsolatra, barátságra, szerelemre, hogy a partner „ártatlan” közlései alapján hamis fantáziavilágot építenek fel maguknak a másik emberrõl. Az illetõt, személyes találkozás híján, tökéletes partnernek gondolják.

A szakértõ tippje: Ha úgy érzed, megfelelõ partnerre akadtál, akkor néhány levélváltás után célszerû telefonon, skype-on beszélgetni, majd személyesen találkozni. Így sok félreértéstõl és hamis elvárástól kímélitek meg egymást.

Magányossá tehet az internetes kapcsolat

Aki nem találja meg a helyes egyensúlyt személyes kapcsolatainak ápolása és internetes kapcsolatainak építése között, az könnyen elmagányosodhat, elveszítheti ismerõseit és barátait a klaviatúra mellett ücsörögve. Az online kapcsolatok hatására felépülhet egy olyan fantáziavilág az interneten elérhetõ partner(ek)rõl, ami nemcsak a meghittséget nélkülözi, hanem a hétköznapok kapcsolati konfliktusait is – éppen ezért oly csábító.

A szakértõ tippje: Az interneten ápolt kapcsolatok mellett ne feledkezz meg a személyes baráti kapcsolatok ápolásáról. Szervezz minél több programot barátaiddal a hétvégére: kiránduljatok, teázzatok, beszélgessetek, vagy egyszerûen hívd meg õket magadhoz vacsorára, társasjátékra, kártyára.

Az online partner: “harmadik” a párkapcsolatban

A problémamentes, interneten elérhetõ, virtuális kapcsolat vezethet akár a valódi párkapcsolat „elárulásához” is. Ha valamelyik fél elégedetlen a párkapcsolatával, akkor ez arra sarkallhatja a nõt vagy a férfit, hogy a valós párkapcsolati elégedetlenségét internetes partnerével ossza meg. Ilyenkor a gondok megbeszélésének hiánya, az érzelmi távolság növekedése még tovább rontja a párkapcsolatot, miközben az interneten elérhetõ partnerrel egy hamis, hazug fantáziavilág épül fel.

A szakértõ tippje: Lehet, hogy kis idõre megéri a meglévõ párkapcsolat mellett online kapcsolat(ok)at kiépíteni – hiszen csökkenti a feszültséget és kielégít bizonyos igényeket -, ám hosszú távon a meglévõ kapcsolat látja kárát annak, ha gondjaidat nem partnereddel osztod meg. Ha úgy érzed, kapcsolatod valóban mûködésképtelen, akkor a virtuális kapcsolat csak akadályozni fog abban, hogy szembenézz a problémával. 

A szakértõ véleménye:

A térbeli elszigeteltség leküzdésének vágya, az idõhiány, egyre elterjedtebbé teszi az internetes társkeresést. Az online partnerkeresés áldásaként olyan emberek találnak egymásra, akikbõl egyébként soha nem lenne egy pár. Az internet megszületése elõtt, az iskola és munkahely számított a párkeresés legfõbb terepének s a térbeli közelség, vagyis a többszöri találkozás lehetõsége segítette a kapcsolatok kialakulását. Egyelõre bizonytalan még, hogy a világhálón szövõdõ kapcsolatok mennyire állják ki az idõ próbáját, az elsõ visszajelzések mindenesetre biztatóak. Amerikában léteznek olyan párok, akik interneten ismerkedtek meg, és közel 20 éve házasok. Egyes vélemények szerint az internetes ismerkedés során a pár tagjai olyan információknak jutnak birtokába, amik segítenek annak eldöntésében, egymáshoz valók-e, mielõtt még találkozásra, komolyabb elkötelezõdésre kerülne sor.
 Jó, ha a megérzéseidre hallgatsz, s ha kételkedsz a partner õszinteségében, törölheted  a kapcsolatot

Pszihológusok véleményei alapján különbözõ forrásokból
Major Edit

Megosztás