Új uniós irányelv a drónok használatára

2019-05-29 | Magazin
Az Európai Bizottság elfogadta a drónok használatára vonatkozóan a biztonságot és az azonosíthatóságot elõíró, korábban jóváhagyott új irányelv végrehajtási utasításait.

Az elfogadott jogszabály fõ célja, hogy egységes uniós biztonsági elõírásokat hozzanak létre drónok hivatásos és szabadidõ jellegû használatára vonatkozóan. Leszögezi, hogy a repülõ eszközök tervezése és gyártása során be kell tartani az unió alapvetõ biztonsági és személyes adatok védelmére vonatkozó követelményeit.

Az elfogadott végrehajtási rendelet szerint a drónokat súlyuktól függetlenül egyedi azonosítóval kell ellátni és kötelezõen regisztráltatni azokat az illetékes hatóságnál. 2020-tõl kezdõdõen az üzemeltetõknek is azonosíthatónak kell lenniük, mivel a drónok jelentõs veszélyt jelenthetnek az emberekre, a magánéletre, a környezetre nézve, valamint kárt okozhatnak vagyontárgyakban.

A 25 kilogrammnál kisebb súlyú drónok üzemeltetõi bizonyos feltételek mellett elõzetes engedély nélkül is reptethetik majd eszközeiket. Ilyen esetben a drónok nem repülhetnek 120 méternél magasabbra és az üzemeltetõnek a látómezejében, az emberektõl távol kell tartania az eszközt.

Az Unió tagállamainak repülési zónákat kell meghatározniuk, ahol a drónokat – a súlyuk által meghatározott szabályoknak megfelelõen – használni lehet. Azok a területek, amelyekre a drónok nem repülhetnek be, magukban foglalhatják a repülõtereket, azok környékét, vagy a városközpontokat.

Az Európai Bizottság feladata lesz, hogy konkrét követelményeket határozzon meg a maximális mûködési távolságra, és arra vonatkozóan, hogy beépített, automatikus rendszerek segítségével biztosíthatóvá kelljen tenni a balesetek elkerülését, a repülés stabilizálását és az automatikus leszállást.

(Forrás: EU)

Megosztás