Túrázz bátran!

2020-11-22 | Budaörs
Hétvégén a Budaörs környéki erdőt járva öröm volt látni, hogy mennyi fiatal család, és idősebb túrázó választotta a november végi kellemes napsütésben a természetjárást. Jobb programot nem is találhattak volna ebben a járványos időszakban.

Jöttek családok gyerekekkel, mások kutyával. Egy édesapa a hátán vitte hordozóban a kisfiát. Néhányan gombák után kutattak.  Egy vidám társaság Budakesziről indult a délelőtti órákban. Az erdőben illik köszönni egymásnak, sőt a barátságos érdeklődés is gyakori.

Ha szabadidőnket a természetben töltjük, az segíthet, hogy egészségesek maradjunk, de túrázni is felelősen kell.  Főleg vírus –veszély idején. Betegen ne induljunk útnak,  lehetőleg ne tömegközlekedéssel közelítsük meg a kiindulási pontot, hanem autóval vagy kerékpárral, majd onnan gyalogoljunk. A pompás kilátás minden fáradtságot megér.

Kilátás a Frank-hegyről.

Budaörs lakói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy rövid idő alatt elérhetnek a természetbe. Számos túraútvonal szeli át az erdőket, a dombokat, és közülük mindenki talál kedvére való hosszúságút és nehézségűt. A kisgyermekesek is bátran elindulhatnak rajta, mert bármikor megszakíthatják az utat, ha esetleg a lurkók hamar elfáradnának.

Az egészséges környezet, a tiszta levegő , a mozgás jó hatásán kívül a gyerekek számos ismeretre tehetnek szert. Tudatosítani kell bennük, hogy a természetben mi vendégek vagyunk, ehhez mérten kell viselkednünk. Sokan már tudják, hogy szemetelni, kárt tenni a növény –és állatvilágban szigorúan tilos.

Pillantás a Törökugratóról

Érdemes növényhatározót vinni és ismerkedni a fa-és cserjefajokkal.  Virágot már csak elvétve találunk, viszont az őszi gombák ott lapulnak az avarban.  Szakértelem nélkül jobb,ha csak megcsodáljuk!

Rálátás a Kőhegyre.

Kimagaslóan jó hír, hogy a National Geographic magazin nemzetközi honlapja 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpontja közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát. Hazánk legendás útvonalának nemzetközi népszerűségét növelheti, hogy angol, német és szlovák nyelven is elérhető a Természetjáró.hu-n. (WWF)

s.k.

Megosztás