Úrnap - régen és most

2020-06-13 | Budaörs
Budaörsön több mint 250 éve – a németek betelepülése óta – élő hagyomány az úrnapi virágszőnyeg. Katolikus ünnep, amikor az Egyház Krisztus testét, az Oltáriszentséget ünnepli. Szomorúan vesszük tudomásul, hogy napjainkban, a 2020 –es évben, a járvány miatt ezt az alkalmat sem tudjuk a szokásoknak megfelelően, méltósággal megtartani.

Elmaradt a közös sziromgyűjtés, a koszorúfonás, a virágszőnyeg tervezése, az egyesületek lelkes készülődése. A körmenet útja rövidebb lesz, arról egy előző cikkben beszámoltunk.)

2019-es emlék.Az Asszonykör tagjai úrnapi koszorút fonnak a Heimatmuseumban.

A régi budaörsiek körében érdeklődtem, hogy a háború alatt, vagy utána elmaradt-e az úrnapi körmenet. Már kevesen emlékeztek arra, hogy miképp készültek a nehéz években erre a nevezetes napra, de azt a szörnyűséget nem felejtették el, amikor rendőrök törtek az ünneplőkre.

Egy szomorú Úrnap.

„Az 1945. júniusi rendőri razzia időpontját a Budaörs minden lakóját megmozgató egyházi ünnephez, úrnapjához kötötték, amikor a szentmisét követően a község lakossága szinte egy emberként vett részt a virágszőnyegen végigvonuló körmeneten, így jó alkalom kínálkozott a letartóztatásra kijelöltek őrizetbe vételére.

A visszaemlékezők arról számolnak be, hogy a rendőrök a körmenet végén körülfogták a férfiakat, kezükbe „Fasiszták vagyunk!”, „A legnagyobb volksbundista voltam!” feliratú táblákat nyomtak, majd a tömegből kiemelve Budapestre szállították őket. Az úrnapi internálási rendőri akció halálos áldozatot is követelt.” (Jogfosztások Budaörsön)

Néhai Zengl Jánosné Konrád Magdolna így számolt be a családját érintő tragédiáról:

„A menet már visszafele haladt, amikor egy teherautóról rendőrök ugráltak le, és körbe fogták a hívőket. Összeszedték a fiatal férfiakat, akik közül már sokan megjárták a frontot. Akkoriban a Fő úton állt a rendőrség épülete. Annak szobájába csaknem 150 fiatalembert zsúfoltak be, köztük Zengl Antalt is. Egy táblát nyomtak a kezébe, ezzel a hazug felirattal: A legnagyobb volksbundista voltam”. A fiú a táblát a földre dobta és a kerteken keresztül menekülni próbált. Utána lőttek, de sikerült bemenekülnie egy házba. Később mégis elfogták. A Mosonyi úti laktanyába internálták. Ott kegyetlen rabtartói embertelen kínzásoknak vetették alá. Amikor látták, hogy a halálán van, kórházba szállították, ahol édesanyjától már csak a szeme pillantásával tudott elbúcsúzni.” (Budaörsi családok 1.)

Bízzunk abban, hogy a jövőben  békességben, egészségben újból virágpompával tudjuk megtartani az ünnepet!

(A Minálunk képgalériájában gyönyörködhetnek a kedves Olvasók az elmúlt évek felvételeiből.)

s.k.

 

Megosztás