Vacsora öt személyre a Latinovitsban

2020-10-16 | Budaörs
Tavaly év szeptemberében bemutatott -és sikerrel játszott- Enn Vetemaa észt író Vacsora öt személyre című színdarabját ma 2020. október 16-án tűzi újból műsorára a Latinovits színház.

A rendező Böröndi Bence a fiatal nemzedékhez tartozik. Fiatal kora ellenére mégis egy olyan témát választott,ami abban a bizonyos  „átkosban”játszódik, de nem is itt Magyarországon, hanem Észt országban a hetvenes évek közepén.

A szereposztás önmagáért beszél:

Kadri  Páder Petra
Ilmar  LENGYEL BENJÁMIN e.h.
Anya  Spolarics Andrea
Apa  Ilyés Róbert
Mart Chován Gábor

dramaturg Kovács Kristóf
díszlettervező Hajdu Bence
jelmeztervező Farkas Anna
a rendező munkatársa Szilágyi Brigitta
súgó Barnet Mónika
rendező Böröndi Bence

A történet  Észtországban játszódik, de akár itt  Magyarországon is megtörténhetne, akár bármelyik lakótelepen,vagy bárhol másutt, hiszen az akkori Magyarország arculata cseppet sem különbözött a poszt kommunista országokétól. A szocializmus idején szinte a földből nőttek ki a Szovjetunióban gyártott panel rengetegek így hát Magyarország  lakótelepeinek tíz emeletes házaiban a  szűkre szabott lakások épp úgy voltak berendezve, mint a szovjeteknél, a bútorok is, szinte ugyanolyanok lehettek, mint ott. Azért fontos ezt megemlíteni mivel a színpadon is egy lakótelepi lakás szériabútorai között gubbaszt Kadri a főszereplő akit Páder Petra személyesít meg. Végtelenül elégedetlen sorsával ezért aztán  még a kákán is csomót talál mikor férjével kényszeredetten szót vált. Persze érthető, hiszen az ifjú férj mérnöki diplomával kénytelen a bányában dolgozni, ezenkívül vedeli a vodkát, nincs tehát kiút a reménytelenségből. A néző ebbe az „idillbe” pottyan bele megtudva azt, hogy az amúgy sem szeretett anyós és após jön vacsorára. Az ifjú férj terít, készülődik a feleség teljes közönye mellett, majd csengetnek. Megérkeznek a fiatalember szülei Spolarics Andrea az anya és Ilyés Róbert az apa személyében. Innentől kezdve megszokott diskurzus követi egymást, az anyós jó tanácsai az egyre feszültebb menyecske okítására, miközben az após merev részegre issza magát. De iszik a fiatal férj is és ennek természetesen veszekedés lesz a vége, és jön a kiábrándító sértegetések özöne.

Tulajdonképpen a vacsora nem öt csak négy személyre szól hiszen  az ötödik vendég hívatlanul toppan be, egy jó barát aki egy üvegvodkát szorongat a kezében. A hívatlan vendég Chován Gábor ott marad éjszakára és az amúgy is elhanyagolt fiatalasszonyt az örömök mezejére repíti, mely tény reggelre kiderül. Nagy ügy nincs belőle, hiszen a fiatalasszony csomagol, ezzel igyekezvén jóvátenni félrelépését. A dráma kiteljesedése csúcsán megszólal a rádió, örömhírt olvasnak be, a férj brigádja nyert egy Karib tengeri utazást, de ezzel az örömmel már semmit sem tudnak kezdeni.

Dióhéjban tehát ennyi a történet. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését nézze meg Enn Vetemaa észt író által megírt és Böröndi Bence által színpadra vitt darabot. Okuljon belőle és örüljön, hogy ez a világ már a múlté, de vadhajtásai azért még itt vannak, amit nem ártana végérvényes eltüntetni.

Major Edit

Megosztás