Vadmacska-fajmegőrzés a biodiverzitásért

2021-12-21 | Budaörs
2021 a vadmacska éve volt, az erdei ökoszisztéma fontos szereplője hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja. A Budakeszi Vadaspark idén, a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen elindította a vadmacska fajmegőrzési programot, amely kiemelt figyelmet fordít a Pilisi Parkerdő területén élő vadmacska-populáció élőhelyeinek, szaporodási feltételeinek és génállományának részletes vizsgálatára és monitorozására.

 Az idén több mint 160 ezer látogatót fogadó Budakeszi Vadasparkban a környezeti nevelés támogatására és a Kárpát-medence őshonos állatvilágának bemutatására új fejlesztések valósultak meg, az állatok jólétének biztosításához pedig a már meglévő kifutók korszerűsítése és újak építése járult hozzá.

A Budakeszi Vadasparkban a Kárpát-medence őshonos állatfajainak bemutatásán túl a szakmai munka részeként, 2021 tavaszán – a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen – elindult a Vadmacska Fajmegőrzési Program, mivel az erdei ökoszisztémában fontos szerepet játszó kisragadozó a korábban már ismert előfordulási helyeken túl felbukkant a főváros környéki, leglátogatottabb erdőkben is. A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben a természetközeli erdőgazdálkodással létrejött élőhelyi sokszínűség ugyanis kifejezetten kedvező az erdei ökoszisztémában fontos szerepet betöltő vadmacskának. A megfelelő körülmények pozitív hatását azonban rontja a jelentős mértékű hibridizáció – a vad- és a házimacska keveredése – amely jelenleg a legnagyobb veszély a faj fennmaradására. A szakemberek az idén ősszel kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska-populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét, a terepi felmérés első lépései közé tartozik a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése is.

A program tudományos hátterének és a faj megmentése érdekében elérhető, lehető legszélesebb szakmai összefogás megteremtésére a Budakeszi Vadaspark 2021 novemberében a fajmegőrzés legfontosabb kérdéseivel foglalkozó konferenciát szervezett, amelyen a résztvevők a vadmacskát veszélyeztető tényezőkkel, a faj terepi, etológiai és genetikai vizsgálatának, valamint állatorvoslásának lehetőségeivel, továbbá a természetközeli erdőkezelés és a vadmacska potenciális élőhelyei közötti összefüggésekkel, hatásokkal foglalkoztak.

Újdonságok és fejlesztések

A Budakeszi Vadaspark az idei évtől korszerű és interaktív fejlesztésekkel várja a látogatókat, amelyek még élvezetesebbé és emlékezetesebbé teszik a parkban eltöltött időt. A Kárpát-medence őshonos állatainak megismerését a színes fajleíró táblák segítik, az erdész munkáját a legkisebbek a “Bárcsak erdész lehetnék” játszótéren próbálhatják ki, az erdő szerepét pedig a “Legyen az erdő mindenkié!” sorozat kreatív tábláinak tanulmányozásával lehet felfedezni.

Mindemellett az állatok jólétét szolgáló, tágasabb röpdék is épültek, ahol a Vadaspark madarai kaptak helyet.

A Budakeszi Vadaspark weboldalának újdonsága a “Tudástár” elnevezésű menüpont létrehozása volt, ahol az állat- és természetbarátok hasznos információkat találnak állatvédelem és felelős állattartás témában.

A látogatók nemcsak a park új létesítményei segítségével kerülhetnek közelebb a Vadasparkban élő több mint 50 állatfaj képviselőihez. Legfontosabb jellemzőiket a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán havonta megválasztott állatról szóló “képzelt interjúkból” is megtudhatják. A népszerű sorozat 2022-ben is folytatódik.

Erdei futóverseny és adománygyűjtés

A Budakeszi Vadaspark a zöld kalandok színtereként különböző természetközeli programokkal támogatja a gyermekek és a felnőttek időtöltését. A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóverseny célja az erdőben, aktívan, sportolással eltöltött idő népszerűsítése volt. A több mint 150 nevező a futás öröme mellett jótékonykodhatott is, ugyanis a nevezési díjjal egy jó ügyhöz, a két mosómedve modernebb és tágasabb kifutójának megépítéséhez járult hozzá.

Új jövevények

2021 tavaszán új vadállatokkal bővült a park lakóközössége. Két erdei mókus és egy mosómedve, valamint egy – genetikailag is igazoltan fajtiszta – vadmacskakölyök talált otthonra a Budakeszi Vadasparkban. Utóbbi jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal él, további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska fajmegőrzési program céljait is.

További információ: sajto@bkvp.hu

Üdvözlettel:
Nagy Ingrid
sajtóreferens

Budakeszi Vadaspark
telefon: +36 20/984 6402
Megosztás