Vakcina csata

2021-04-20 | Budaörs
Naponta olvasom a hírek özönét.  Mind e közben nem egészen értem az újságírókat, hogy az olvasottság kedvéért miért választanak  szenzációt hajhászó címeket hiszen ezzel az olvasót egy bizonytalan tévútra terelhetik, akik ugyan úgy, mint ahogyan én sem tudom kiszűrni a sorok közötti  igazságot.

Néha szándékos félelemkeltésnek itélem meg azokat a  híreket, mint hogy „ Hideg zuhany a Pfizerrel oltottaknak” vagy  az Astra Zeneca körül keringő vérrögképződésről szóló vagy a Synofarm vakcinája körül hallható információáradatot, melyek ezen az oltások hatásfokát kérdőjelezik meg. Vannak pozitív és negatív eredmények, de egyre inkább bebizonyosodik, hogy ezek a vakcinák mind kipróbálás alatt állnak. Hiszen mire gondolnánk akkor, amikor naponta olvassuk az újabb információkat a vakcina újonnan felfedezett mellék hatásairól. és orvosi interjúkat arról, hogy még nincsenek pontos információik egyes vakcinák százalékban mérhető hatásáról. Vitatott még hogy kell- e harmadik azaz emlékeztető oltás,  vagy sem és igy tovább.

Több hónapos rábeszélés után végre eljutottunk odáig hogy megnőtt az emberek bizalma a vakcinák irányába, hiszen virológusok özöne lepi el estéről estére a televízió  hírműsorait, hogy kellő tájékoztatást nyújtsanak  nekünk akik tájékozatlanok vagyunk és bízunk azokban akik hitünk szerint a tudás birtokában vannak. Sajnos a naponta megszólaló virológusok véleménye is eltér egymástól , és akarva, akaratlanul de   bebizonyosodik hogy valójában a Gyógyszergyárak most tesztelik a világszerte beoltottakat,várják a visszajelzéseket, kinek milyen mellékhatást okoz a vakcina. Majd jön a figyelmeztetés: vagy felvesszük a védőoltást, vagy mint mondja Szlávik doktor úr, aki nem oltatja be magát az mind meg fog fertőződni.

Színészek, sportolók tucatja hirdeti minden nap a képernyőn, hogy őket már beoltották. A szakemberek a reklám pozitív ráhatásával igyekeznek a TV nézőt rávenni az oltás felvételére, gondolván hogy a hétköznapi embert az e fajta reklámozás   pozitív irányba tereli és elindul az oltópontok felé. Ennyire gyereknek néznek bennünket? Nem hinném, hogy ma van olyan ember hazánkban, aki nem önszántából és jól felfogott érdekében indul el és veszi fel az oltást, és nem azért mert a Celebek  „oltakozása” hatással van rá.. Egészen más szempontok alapján mérlegelünk, hozunk döntést, mert már eljutottunk odáig hogy tudjuk, attól nem több a másik ember mert foglalkozása történetesen színész, sportoló és nem kétkezi munkás. Legyen az Celeb vagy hétköznapi polgár, egyre megy. Nem ez a meghatározó!

Az emberek híreket néznek hazai és külföldi híranyagokat egyaránt. Onnan informálódnak a világban zajló eseményekről és természetesen tudomásuk van arról is, hogy komoly vakcina háború folyik a gyógyszer gyártók között. Tudja a hírolvasó azt is, hogy mind e mögött óriási gazdasági profit realizálás megszerzése a tét. Természetesen az emberi élet megmentése is, de hírolvasó és hír hallgató legyen a talpán, aki ki tudja szűrni az igazságot.

S milyen hatást váltanak ki a különböző hírportálok cikkei? Csak el kell olvasni a kommenteket, ahol ádáz harc folyik az olvasók között, olykor emelkedett hangnemű kioktatások özöne, olykor azonban kocsmai odamondogatások próbálják megmondani a tutit. Olvasom, hogy egy autóbuszon verekedés tört ki, mert valaki nem viselt maszkot. Ököllel verték fejbe az utasok az illetőt. Ember  ember ellen fordul és ezek szerint nem riad vissza a tettlegességtől sem. Röpke egy év alatt az amúgy néhanapján az egymás iránt érzett közutálat most már testet is ölthet úgy, hogy a többség már nem siet a vert áldozat megmentésére, sőt drukkol a renitenskedést megtorló tömegnek. Mi lesz ebből? Mi lesz, ha vége lesz egyszer a COVID- járványnak? Hogyan fogunk újra közeledni egymáshoz, hogyan fogunk leülni esetleg idegenekkel egy asztalhoz, vagy akárcsak leülni egymás mellé az autóbuszon?

És egyáltalán át fogjuk még ölelni egymást valaha is?

Major Edit

Megosztás