Valóban van "öreg szem"?

2021-02-02 | Budaörs
Az idő múlásával testünkkel együtt megöregszik a szemünk is.A ragyogó szem hozzátartozik a fiatalsághoz. Lassan azonban hozzáöregszik testünkhöz.S habár már a fiatal ragyogás a múlté,szemünk egészségének megőrzése nagyon fontos feladat.

Amikor meglátogattam idős barátnőmet azt mondta: Látod? Megöregedtem. Miből gondolod kérdeztem udvariasan, hiszen ez a téma tabu akárhány évesek vagyunk.

Nincs fény a szememben. S valóban. Az oly ragyogó szépségű hölgy akiről szó van, nemcsak testének rugalmasságát veszítette el, hanem a szemének csillogását is.

De valóban miért öregszik a szem? És egyáltalán van  öreg szem?

Mióta barátnőm a fénytelen szemeiről beszélt egyre inkább kutatom az emberi tekintetet. Mostanában hogy mindenki maszkot visel és csak a szemek látszanak ki az arcból van alkalmam megfigyelni azt, hogy mennyire igaz volt barátnőm mondása. Igen. Tekintetünk elárulja korunkat. De nemcsak a szem körülüli ráncok és a megereszkedett szemhéj, hanem a tekintetek fásult közönye, homálya is jele az öregedésnek.

Sokszor emlegetjük, hogy a szem a lélek tükre. S valóban. Mennyire igaz ez a mondás. Hiszen  ha boldogok vagyunk, ragyog a szemünk, ha betegek leszünk azonnal látható lesz, hogy valami nincs rendben. Ezért talán tekintetünk védelmében a lelkünket kellene rendbe tennünk. S ha ez megtörténik a tekintetünk is lágyabb lesz, fénye csillogása visszatér.

Amíg az ember fiatal nem igen törődik a múló idővel. Sima az arcunk, fényes a tekintetünk tele vagyunk energiával, tettre készséggel. Észre sem vesszük a nagy önbizalmunkban, hogy bizony felettünk is minden tekintetben múlik az idő.

Most pedig lássuk az orvosi véleményeket az öregedő  szemről és a  betegségeiről

Szemszárazság

Csaknem minden idős ember panasza, hogy könnyezik a szeme. Ennek paradox módon az az oka, hogy a szemfelszín száraz, kevés a könny és az, ami képződik, az alsó szemhéj meglazult volta miatt hamar kifordul, nem nyelődik el abban a könnycsatornában, amelyik a belső szemzugban helyezkedik el. A szemszárazság nem csak kellemetlen, de hosszú távon a szem égészségét is veszélyezteti. A tüneteket enyhíti a műkönny és a szemnedvesítő spray, de szükséges lehet egyéb speciális szemcsepp vagy kenőcs alkalmazása is.

Szemhéjak öregedése

A szemhéjak bőre is öregszik. A bőr alatti kötőszövet elasztikus rostjainak csökkenése miatt főleg a felső szemhéj bőre meglazul és lecsüng, elérve a szempillákat. Ez a szemrés elkeskenyedését jelenti. Az alsó  szemhéj bőrének lazulása az alsó szemhéj külső harmadát lehúzza, táskásodást okozva.

Merev szemlencse

A szemlencse öregedésének legelső jele az alkalmazkodás csökkenése. Ez normális fénytörési viszonyok mellett 40–45 éves kor között kezdődik és 60 éves kor körül éri el azt az állapotot, amikor a lencse merevvé válik, nem jól alkalmazkodik, szemüveg használatát téve szükségessé a közelre látáshoz. A fizikai és kémiai változások miatt  a lencse átlátszósága is csökken,  majd elvész,  kialakul a szürkehályog, amely csak műtéttel gyógyítható.

Az üvegtest öregedése

Leghamarabb az üvegtest öregszik, melynek jelei akár már 35-40 éves kor körül megjelenhetnek: az apró, fonalszerű, úszó homályok, amelynek oka a szemgolyót kitöltő üvegtest állagának változása. Az  üvegtest vázát kollagénrostok biztosítják, amelyhez hyaluronsav csatlakozik, megkötve és gél állapotban tartva a 97 százalékos víztartalmat. Ez a labilis állapot hamar megbomlik és a rostok összecsapzódva megjelennek a látótérben. Tömeges megjelenésük ideghártya-leválás veszélyeire figyelmeztethet.

Sárgafolt-elváltozás

Az ideghártya öregedésének legfontosabb tünete az éleslátás helyének, a sárgafoltnak az elváltozása. A perifériás látás megmarad, de a központi elvész, ami azt jelenti, hogy az egyén azt nem látja, amit nézni akar: nem tud olvasni, távolban nem látja a kisebb tárgyakat pl. szembejövő emberek arcát, a tömegközlekedési  járművek számát. A száraz típusú macula-degenerációnak jelenleg semmilyen kezelése nem ismert. Tüneti kezelésként táplálékkiegészítő vitaminok szedése javasolt, az orvos értágítót írhat fel a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát – azaz az öreg szeműséget – nem lehet megelőzni, látásunkat az életmódra való odafigyeléssel védhetjük.A rendszeres ellenőrzés is fontos.

 Ha látásával kapcsolatban bármilyen panasza jelentkezik (homályos látás, fények illetve foltok villózása, a fényforrás körüli szivárvány, vagy akár csak fejfájás hosszan tartó közelre nézéskor), azonnal forduljon orvoshoz.

Idejében elkezdett kezeléssel megállítható a szem romlása. Bizonyos betegségek – mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás ártanak a szemnek.Az erős fény vagy a napsugárzás is ronthatja a szemet.Fontos az  UV-védős napszemüveg használata, ez különösen akkor fontos, ha sokáig tartózkodunk a napon, illetve ha valaki az UV fénnyel szembeni érzékenységet fokozó gyógyszereket szedi.

Az egészséges táplálkozás is fontos.Együnk bőségesen zöldséget és gyümölcsöket, ezek ugyanis általában nagy mennyiségű antioxidáns (oxidációt gátló) anyagot, A-vitamint és béta-karotint tartalmaznak. Ezek mind létfontosságúak az egészséges látás megőrzése érdekében.

Rendszeresen ellenőriztessük szemüvegeinket, hogy megfelelnek- e szemünknek?

Bár a szabályok többsége, illetve látással való összefüggése közismert, a szemorvosok véleménye, hogy legtöbben mégsem figyelünk oda ezen alapvető szabályok betartására.

S ha már a fiatalság jele a csillogó szempár lassan megfakul, az öregedő szemekre fokozottan ügyelnünk kell.

Major Edit

Megosztás