Városunk díszpolgára: Kis Róbert

2020-10-08 | Budaörs
Kis Róbert 1994-től 2015-ig volt testvértelepülésünk, a szlovákiai Kisújfalu polgármestere. A két település kapcsolata az 1940-es évek végéből ered, amikor húsz kitelepített felvidéki magyar család került Budaörsre.

Kis Róbert Polgármesterként minden lehetőséget megragadva igyekezett a két település kapcsolatát, építeni, szorosabbá tenni, legyen szó kultúráról, oktatásról, sportról, vagy az együttműködés más formájáról.

Kisújfalu és Budaörs kiemelkedő részvétele az Interreg pályázatban nem lett volna elképzelhető aktív és lelkes munkája nélkül. Minden határon átívelő együttműködésben számíthattunk együttműködésére.
Amikor csak tehette, a budaörsi rendezvényeken képviselte Kisújfalut.

A díjátadón.


A Kisújfaluban megrendezésre kerülő eseményekre meghívta a Képviselő-testület tagjait, a különböző művészeti egyesületeket, nemzetiségi önkormányzatokat, sportolókat és a kitelepített családokat ezzel is folyamatosan ösztönözte, életben tartotta a testvértelepülési kapcsolatot, melynek ő a motorja volt.
Mindig őszinte szeretettel és érdeklődéssel fogadta a Budaörsről érkező vendégeket.

Budaörsiek Kisújfalu vendégei.

2014-ben, saját elhatározásából már nem jelöltette magát polgármesternek.
Kutatta a településük múltját és eredményeit könyvben is kiadta. Erről így írt: A régi írásokat olvasva nyilvánvalóvá válik, hogy az itt élő embereknek – az elődöknek – tartásuk volt. Kitartottak a nehéz időkben és hűségesek tudtak maradni elveikhez a kevésen is. Nem volt identitászavaruk sem nemzeti, sem vallási téren. Tudták, hogy kik ők, és mi a dolguk az életben.


Kisújfalu és Budaörs testvértelepülések érdekében végzett munkáját elismerve Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a 77/2015. (III.25.) ÖKT számú határozatával választotta meg Budaörs Díszpolgárává Kis Róbertet.
s.k.

Megosztás