Városunk díszpolgára: Thomas Föhl

2020-10-02 | Budaörs
Budaörs testvérvárosának –a németországi Bretzfeldnek a polgármestere 1991-2015 között.

Thomas Föhl 1991-ben, fiatalon lett Bretzfeld polgármestere. A hivatalos dokumentumok szerint 1991. járt először Budaörsön, amikor a bretzfeldi delegáció élén érkezett Budaörsre a Német Nemzetiségi Napokra. Elkötelezett híve a testvérvárosi kapcsolat folyamatos építésének, fejlesztésének, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Bretzfeld és Budaörs nemcsak hivatalosan partnertelepülések, hanem a szó legnemesebb értelmében testvérvárosok.

Folyamatosan támogatta a két Baráti Társaság együttműködését. Amikor csak tehette, Budaörsre látogatott a bretzfeldi delegációval és mindig nagyszerű házigazda volt, amikor budaörsiek utaztak Bretzfeldbe. A kezdetben kialakított partnervárosi kapcsolat polgármesteri tevékenysége alatt egyre bővült, újabb területek kapcsolódtak be a két település vérkeringésébe. A közösséget a sok kapcsolat, például rendszeres diákcsere-programok, a két tűzoltóság és egyesületek találkozói is erősítik.

-A testvérvárosi kapcsolatot nem csak hivatalos találkozások töltik meg élettel. Nagyon fontosak a személyes találkozások, a két település polgárai között létrejött baráti kapcsolatok. Éppen ezek a személyes szálak teljesítik be a testvérvárosi kapcsolat értelmét: egymás jobb megértését és a népek közti kölcsönös megértés elősegítését. – nyilatkozta egy alkalommal.

„20 év tulajdonképpen nagy idő. Visszatekintve viszont mindig csak egy rövid időszak, amely túl gyorsan elszaladt. Azt kívánom a testvérvárosi kapcsolatnak, hogy a következő években, évtizedekben tudatosan dolgozzunk ezen a közös feladaton, és hogy mindenekelőtt sok örömünk teljen a találkozókban, közös programokban.” – emlékezett a jubileumi évforduló alkalmából.

2009-ben a testvérvárosi kapcsolat 20.évfordulóját ünnepelte a két város.

 

A kertbarátok is megajándékozták Bretzfeld polgármesterét.

2015-ben nem indul újra a polgármesteri tisztségért.

Bretzfeld és Budaörs testvértelepülések érdekében végzett munkáját elismerve Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a 77/2015. (III.25.) ÖKT számú határozatával választotta meg Budaörs Díszpolgárává Thomas Föhlt.

s.k.

Megosztás