Vészhelyzeti rendszer állatok védelmére

2020-04-08 | Közélet
Az állatvédelemben érintett kormányzati és civil szervezetek is nagy erőkkel dolgoznak a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben. A kezdeményezések a kisállattartókat segítik, ugyanakkor a házi kedvencek védelmét is szolgálják, mert bár a szakértők többször is hangsúlyozták: az állatok nem terjesztik a vírust, sajnos vannak, akik félelmükben szabadulnak kutyájuktól, macskájuktól.

Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer néven működik és az Evar.hu webolalon érhető el a Nébih és az önkéntességet és az adományozást koordináló kormányzati akciócsoport által működtetett összefogás, amelyhez már több tucat civil szervezet csatlakozott. Az egyik céljuk, hogy felkészítsék a kisállat-tulajdonosokat, ha karanténba vagy esetleg kórházba kerülnének, hogyan tudják ellátni vagy orvoshoz vinni kedvencüket. Felhívják a figyelmet többek között arra, hogy az állat nem tud megbetegedni a koronavírustól, de bundája ugyanolyan hordozó lehet, mint egy szatyor, egy edény, egy kabát, a hajunk vagy a bőrünk. Ezért sétánál senki ne simogasson más állatot és ne engedjék a gazdák, hogy az ő kedvencüket mások megsimogassák – hangsúlyozzák.

Arra viszont az állatorvosok figyelmeztetnek, hogy aki a séta után „mentesíteni” szeretné a kutyája szőrét, tappancsait, azt semmiképp se alkoholos oldattal vagy egyéb vegyszerrel, hanem szappanos vízzel vagy legfeljebb kutyasamponnal, sima törlőkendővel tegye, különben az állat akár súlyosan megbetegedhet.

Ennél is nagyobb baj, hogy mindig vannak, akik nem hisznek a szakembereknek, és inkább biztos, ami biztos alapon megszabadulnak a „vírust terjesztő” háziállattól. A kidobott állatok elhelyezése azonban most, vészhelyzet idején még a szokásosnál is komolyabb probléma, a menhelyek jelentős része ugyanis átmenetileg nem fogad be kóbor állatot és nem is ad örökbe. Furcsa lehet ez azok számára, akik hallották a közelmúltban, hogy New York államban szinte kifosztották a menhelyeket az egyedülléttől tartó amerikaiak.

A nehéz helyzetbe került kisállattartókat segítendő a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület egy segélyvonalat indított, amelyen keresztül összekötik a karanténba vagy kórházba került gazdikat és a segítő szándékú önkénteseket. Bárki jelentkezhet a segélyvonalon, akinek szüksége van segítségre kedvence ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében vagy tud valakiről, aki rászorul az ilyen segítségre. Az egyesülethez már számos önkéntes csatlakozott szerte az országból, aki tud sétáltatást, szállítást vállalni, akár ideiglenesen magához tud venni egy magára maradt állatot. Elérhetőségeik: telefon: + 36-21-262-0044, e-mail: segelyvonal@zoldeb.hu, Facebook: facebook.com/zoldsegely.

Forrás: Haiman Éva Magyar Nemzet

Megosztás