Világnap egy emlékoszlop kapcsán

2021-02-26 | Budaörs
A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is.

AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA lehetőség arra, hogy tájékozódjunk a betegséggel és a gyógyítással kapcsolatban, valamint jobban odafigyeljünk az epilepsziával élőkre.

   Már elmúlt ugyan a napja, de eszembe juttatta, hogy egy budaörsi ház kertjében álló Bildstockot (képoszlopot) egy epilepsziában szenvedő lány felgyógyulása reményében állították a szülei. A Baross utca- József Attila utca sarkán álló oszlopot nehéz megtalálni, mert bent áll egy kertben és már teljesen benőtte a borostyán.

A történetét néhai Friedinger Anna néni mesélte el. Emlékezett a felavatására is. Ő még kislány volt ,tehát a 20-as évek vége fele készíthette a Fritzenschaft család epilepsziás lányuk gyógyulásáért imádkozva. A fülkében lévő kép egy helybeli amatőr festő alkotása volt. Anna néni már nem emlékezett arra, hogy mit is ábrázolt. Egy német nyelvű felirat is állt a kövön. Egyszerű fordítása: Istenem, segíts meg engem az én betegségemben.

A városunk régi emlékeit féltők remélik, hogy egyszer a képoszlop mindenki számára láthatóvá válik. Fontoljuk meg Ipolyi Arnold gondolatát: „Azon nemzet, mely emlékeit veszni hagyja, azzal saját síremlékét készíti.”

s.k.

Megosztás