Víz nélkül nincs élet

2021-03-21 | Budaörs
A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

20 évvel ezelőtt óvodásaimmal ezen a napon idealizált rajzokat készítettünk a kék minden árnyalatával a tiszta tengerről, színes halacskákkal. Kértük a szülőket, hogy kék szín legyen a ruhájukon. Életkoruknak megfelelően beszéltünk a víz hasznáról, nélkülözhetetlenségéről.  „Víz nélkül nincs élet!” –tudatosítottuk. Azóta felnőtt egy generáció.

Manapság legtöbb embernek erről a témáról két dolog jut az eszébe: a vizek elszennyezése és a kevés, iható édesvíz.

Napjainkban kétmilliárd ember él olyan országokban, ahol problémát jelent a vízhez jutás. Körülbelül 1400, öt év alatti gyermek hal meg naponta a világon a tiszta víz hiányában. Erre hívta fel a figyelmet az UNICEF a március 22-i víz világnapja alkalmából.

A Föld lakossága soha nem látott mértékben növekszik és ennek velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

A kutatások szerint jelenleg mintegy 200 millió ember él olyan környezetben, ahol a toxikus szennyezés riasztó mértékű. A műanyag napjainkban az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az óceánokra. A hulladékokról leváló törmelékek már a legmélyebb régiókat is elérik. A vízi élőhelyekre egyéb ember okozta veszélyek is leselkednek, például a különböző kémiai szennyeződések.

Bele sem merek gondolni, hogy a jövő óvodásai milyen rajzokat fognak készíteni a víz napján.

Néhány megszívlelendő jó tanács, amire érdemes odafigyelni:

Ahelyett, hogy teleengednéd a kádat fürdéshez, zuhanyozz röviden. És ne énekelj végig 3 strófát a kedvenc nótádból. Sokan használnak kis homokórát, amivel lehet mérni az időt, ha esetleg hajlamos vagy elveszteni az időérzékedet a vízsugár alatt.

Ha már zuhanyzás: használj víztakarékos zuhanyrózsát.

Mosogatás közben inkább engedj vizet a mosogatóba, és abban mosd el a csetrest. Ha ragaszkodsz a folyóvíznél mosáshoz, akkor zárd el a csapot, miközben rámész a tárgyakra szivaccsal.

Csak teli dobbal indítsd be a mosógépet. Ha pedig újat veszel, figyelj arra, hogy víz- és energiatakarékosat válassz.

Fogmosás közben is zárd el a vizet. Hasznos lehet a klasszikus fogmosópohár is.

Ne folyóvíznél tisztítsd a zöldséget, hanem engedj egy tálba vizet, és abban mosd meg őket. (Én azzal a vízzel a szobai virágaimat szoktam meglocsolni.)

. Wc-tartályból is érdemes víztakarékosat választani. Hasznos a két gombbal működő wc is, ahol választhatsz a vízmennyiségek közt. Célszerű továbbá a cigicsikket és egyéb szemeteket nem a wc-n lehúzni, hanem a szemetesbe kidobni.

Az autómosásnál is érdemes figyelni mind a vízmennyiségre, mind a mosás gyakoriságára. A profi autómosóknál általában gazdaságosabban bánnak a vízzel, mintha te magad suvickolod le a járgányt. Mondjuk mi mind környezetvédelmi, mind vízhasználati szempontból leginkább a bicajozást javasolnánk.

 Kerttel rendelkezőknek: ültess szárazságtűrő növényeket, amik nem igénylik a bőséges, napi öntözést. Egy hordóban gyűjtsd az esővizet, vagy válassz a vizet takarékosan csepegtető locsoló berendezéseket.

Tapasztalatból tudom, hogy a gazdag Németországban a családi házaknál van kiskert és hordóba gyűjtik az esővizet. Ha nekik megéri, akkor talán nekünk is.

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” eszmét komolyan vennénk, akkor nagyon erősen takarékoskodnánk a vízzel.

Higgyünk benne, hogy felelősségteljes viselkedésünknek megtérül az eredménye!

s.k.

 

Megosztás