Miért kell neked is saját fűszerkert?

2024-04-18 | Budaörs
Az illatozó növényekkel egy csöppnyi mediterrán hangulatot csempészhetünk otthonunkba, a fűszerkert lakóinak nevelése pedig kicsit sem ördöngösség. Érdemes hát adni nekik egy esélyt és csekélyke területet akár a teraszon, akár a kertben.

Míg egy konyhakert fenntartása igényel némi törődést, addig a fűszerkerttel tényleg nem akad sok vesződni valónk. A gyógy- és fűszernövényeink jellemzően elég igénytelenek ahhoz, hogy ellegyenek a folyamatos pesztrálásunk nélkül, forró nyarakon pedig kevesebb vízzel is életben tarthatók, mint zöldségnövényeink. Kártevőkre és kórokozókra alig fogékonyak, sőt, erős illatanyagukkal képesek elriasztani őket a többi növénytől is. Kedvelik a vízáteresztő talajt, ám ezt leszámítva nem válogatósak. Nincs tehát sok feltétele annak, hogy szép és hasznos növényekké cseperedjenek a kertünkben. Ha pedig folyamatosan vágjuk és fogyasztjuk őket, ettől megbokrosodnak!

Hova telepítsük?

Egy szépen megkomponált fűszeres minden évszakban dekoratív eleme lehet kertünknek. Zöldfűszereink jó része örökzöld, így télen a kopár kert üde színfoltjai, nyáron pedig a virágba borult növények nem csak pompás látványt gyújtanak, de beporzóink is szívesen látogatják őket. Kialakíthatunk nekik egy külön kertrészt az udvar naposabb vagy félárnyékos részén; dekoratív kövekkel kombinálva, sziklakertbe telepítve igen mutatósak.Ha pedig nincs kerted, akkor sem kell elkeseredni: cserépben, dézsában is nevelhetők, így akár egy erkélyen is kialakíthatod saját fűszeresedet.

Őszig frissen, télire szárítva pedig sokáig elállnak a kamrapolcon. Nem csak ízletesek: a testi folyamatokra pozitívan ható, gyógyító hatású növények, és akár teaként fogyasztva is élvezhetjük őket.

Menta minden mennyiségben!

Az előbbi zöldfűszerekkel szemben a menta olyan lágyszárú évelő, amely télre eltűnik a kertből, következő tavasszal viszont annál nagyobb elánnal hajt ki. Terjedő gyökérzetének köszönhetően képes nagy területeket benőni, egy idő után szinte kiirthatatlan. Forró nyári napok nélkülözhetetlen hűsítője akár salátába, akár italba keverve, télen pedig a szárított változatából készült tea melengetően hat.

Az egynyári bazsalikom.

Aki szívesen megfordul a konyhában, annak bizonyára nem kell magyarázni a különbséget a szárított és a friss bazsalikom aromája között. A nyári saláták jellemző és megunhatatlan összetevője a friss bazsalikomlevél roppanós paradicsommal, és a két növény nemcsak a tányéron, hanem a kertben is jól kiegészíti egymást. A bazsalikom viszont sajnálatos módon nem télálló, így évről évre újra kell vetni/ültetni, de talán megéri a fáradságot. Feldobhatjuk a kertet egy-két bordó levelű változattal is, ha pedig hagyjuk felvirágozni, a méhecskék kedvenc csemegéje lesz.

A hasznos metélő petrezselyem.

Ha nincs sok helyünk, cserépben is könnyűszerrel nevelhetünk magunknak néhány friss fűszert. A metélő petrezselyem és metélő zeller magról is vethető, így még a növényt sem kell megvennünk. A metélő zöldségek fogyasztható gumót nem nevelnek, cserébe viszont a folyamatosan szedhető levelek ízben kiválóan helyettesítik az előbbieket. Mivel kétnyári növények, jó eséllyel még jövő tavaszra is megmaradnak.

A csodálatos kakukkfű.

Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.Jóízű teát készíthetünk belőle, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében. Emésztési zavarok esetén is jó szolgálatot tesz, gyulladásgátló és vizelethajtó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat.A betegszoba levegőjét fertőtleníti, jót tesz influenza vagy megfázás esetén.

Forrás: Greendex

s.k.

Megosztás