Nagyanyáink konyhájából

2024-04-07 | Budaörs
Ahány ház , annyi szokás – így tartja a mondás. Így volt ez a régi háztartásokban is. Ám vannak jellegzetes ételek, amiket régen valamennyi budaörsi gazdaasszony ismert és készített.

-Azt főztünk, ami a kertünkben termett. – tájékoztatott Léni néni. – A hétfő, szerda , péntek voltak a „tésztanapok”.

Egy példa a heti menü összeállítására:

  • Hétfő: krumplileves, lekváros gombóc
  • Kedd: hagymás tésztaleves, resztelt máj, főtt krumpli, uborkasaláta
  • Szerda: savanyú tojásleves, grenadírmars, (krumplis tészta)
  • Csütörtök: rántott leves, töltött káposzta
  • Péntek: bableves, grízes tészta
  • Szombat: kolbászos lecsó
  • Vasárnap: tyúkhúsleves cérnametélttel (maradjon hétfőre is!)
  • sült csirke (vagy kacsa) krumplisaláta, párolt birsalma, rizsfelfújt.

Egy 1987-ben kiadott kis füzetben különleges ételeket találtam.

Abalének hívták azt a levet, amiben disznóvágáskor megfőzték a hurkát. A tartalmas, fűszeres levet sem hagyták kárba veszni. Tálaláskor pirított zsemlekockát adtak hozzá. -Ilyen egyszerű volt!

Peisli. Ez a húsétel sertéstüdőből és szívből készült disznóvágás idején. A húst ecetes vízben megfőzték, babérlevéllel, hagymával, borssal fűszerezték. Amikor megpuhult vékonyan felvágták. Kevés rántással, tejföllel behabarták.

Aludttejes gríz. Lassú tűzön felforraljuk az aludttejet és annyi grízt (búzadarát) szórunk bele, hogy kellő sűrűségű legyen. Kevés cukorral, sóval ízesítjük. Kanállal pirított zsemlemorzsába szaggatjuk, Fahéjas cukorral megszórjuk. Próbáljuk ki!

Jó étvágyat!

s.k.

Megosztás