http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2019-05-20 13:29

6. éve sikeres járási mentőcsoport gyakorlat

|

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület 6. alkalommal vett részt 2019. május 18-án járási mentőcsoport gyakorlaton. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége több Pest megyei település járási mentőcsoportjának tartott éves gyakorlatot Pilisszentivánon a Slötyitónál, ahol egyesületünk a budakeszi Vadas Járási Mentőcsoport részeként működött közre.

A budaörsi lánglovagok mellett a biatorbágyi, a pátyi és a zsámbéki önkéntes tűzoltók alkotják a Vadas Járási Mentőcsoportot, amely városi kutató és mentő, műszaki mentő képességgel bír.

A hatékony megelőzés, felkészülés és beavatkozás alapja, hogy az események kezelésében érintett szervek, szervezetek ismerjék a települések valós veszélyeit. A járási mentőcsoportok 2013-ban azzal a céllal jöttek létre, hogy az adott járás területén – együttműködve a hivatásos szervekkel – megakadályozzák és felszámolják a katasztrófákkal járó károkat, következményeket.

A járási mentőcsoportok a nemzeti minősítési rendszer keretein belül 2013-ban rendszerbeállító gyakorlaton vettek részt, ezt követően 2014-ben sikeresen megszerezték a nemzeti minősítést, melyet ötévente kell megújítani. A megszerzett ismereteket szinten kell tartani, amire az ilyen jellegű rendezvények kiválóak amellett, hogy nagyon jó alkalom azegyesületek, civil és karitatív szervezetek közötti együttműködés kialakítására.

A gyakorlaton öt állomáshely várta a résztvevőket, akiknek a szituációs feladatokon tűzoltási, vízkár elhárítási, kétféle műszaki mentési, vízből személykutatás és mentési tevékenységet kellett szakszerűen végrehajtani csapatmunkában.

Fejérné Hodut Éva
 


Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.